BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  GÜNCEL

Hakim Kuban'ın tahliyesi oyun mu?

Hakim Oktay Kuban'ın tahliye ettiği sanıklar için tutuklama kararı çıktı. Gerekçede ise Kurban'a ağır suçlama var.

Abone ol

Balyoz Planı'nda Pazar darbesi! Hakim Oktay Kuban'ın 1 Nisan'da serbest bıraktığı 19 zanlı için tutuklama kararı çıktı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği gerekçesiyle tutuklama kararı çıkartırken gözler Hakim Oktay Kuban'a çevrildi. Peki gerekçede açıkça eleştirilen Hakim Kuban, tahliye kararlarıyla suç mu işledi? Bu sorunun asıl muhatabı HSYK'nın tavrı ise merak konusu;

Türkiye, Balyoz Planı Soruşturması'nda 1 Nisan'dan beri yaşananlara anlam vermeye çalışıyor. Gazeteci Şamil Tayyar'ın "Hakim Oktay Kuban döneminde sürpriz tahliyeler" yaşanabilir iddiasıyla günler öncesi başlayan tartışmalar İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dünkü

 PLAN ÇETİN DOĞAN İÇİN Mİ?

Tahliyeden önce avukatları aracılığıyla medyaya mektup gönderen ve tutuklu bulunduğu dönemde sık sık rahatsızlığı gündemde tutulan Çetin Doğan'ın durumu da netlik kazandı. Doğan, tutuklama kararının bulunmasına rağmen GATA'da bulunacak tedavisine burada devam edilecek.

İşte bu gelişmeler bir başka iddiayı da kuvvetlendirdi. Tahliyelerin hemen ardından GATA'ya yatan Doğan'ın, mahkemenin tahliye kararına itiraz edeceği ve yeniden bir tutuklama kararının çıkacağını biliyordu. Tüm plan bunun üzerine kuruldu ve Doğan, kararın hemen ardından GATA'ya sığındı.

kararıyla yeniden alevlendi. İddialara göre YARSAV Üyesi olduğu belirtilen Hakim Oktay Kuban, sanıklar hakkında kuvvetli deliller olmasına rağmen görmezden geldi ve tahliyelere imza attı. Hakim Oktay Kuban'ın ismi

daha önce de geçici görevle gittiği 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Albay Dursun Çiçek ile ilgili kararında geçmişti. Kuban, geçici olarak gittiği mahkemede Çiçek ile ilgili suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle tahliyesi yönünde görüş bildirmişti.

İDDİALARI GEREKÇELİ KARAR DOĞRULADI

Tahliyelerle birlikte Ankara kulislerinin birinci gündem maddesi olan "Balyoz'da sanıklar tahliyeler için Kuban'ı bekledi" iddiası, sanıklar hakkında yeniden tutuklama kararı çıkartan mahkemenin gerekçeli kararıyla üstü kapalı da olsa doğrulanmış oldu. Kuban imzalı jet tahliyelerin ardından savcıların itirazlarını değerlendiren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliyelerin gerekçeli kararının üstünü kalın çizgilerle çizerek; sanıklar hakkında eldeki belge, bilgi ve bilirkişi raporları dikkate alındığında kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği vurgulandı.

HAKİM KURBAN'A "SINIRSIZ" ELEŞTİRİSİ

Mahkemenin gerekçeli kararında en dikkat çeken unsur ise tahliyelerin

ardındaki imzaya oldu. Hakim Kurban'ın kararını eleştiren mahkeme, sanıklar hakkındaki suç unsurlarını bir bir sıralarken, hakimin de yetki ve sınırını aştığı açık açık dile getirildi. Heyet, hakim Oktay Kuban'a atıfta bulunularak, 'hakim yasa ile çerçevesi çizilmiş takdir hakkını sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanamaz' denildi.

TAHLİYELER İÇİN KURBAN MI BEKLENDİ?

Tahliyelerin ardından tutuklama kararı çıkartan İstanbul 12. Ağır Ceza

 KUBAN HEYETTE YER ALMADI
12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, toplam 21 Balyoz sanığının yeniden tutuklanmasına hükmetti. Şüpheliler hakkında ‘yakalama kararı’ çıkaran mahkeme, emekli Tümamiral Özer Karabulut’un yeniden tutuklanması talebini ise reddetti. Heyette Hakim Oktay Kuban yer almadı.

Mahkemesi'nin atıfta bulunarak Kurban'a yönelttiği bu suçlamalar bir başka iddiayı da kuvvetlendirdi. Bilindiği üzere Balyoz soruşturmasından tutuklanan askerlerin tahliye başvurularını İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Oktay Kuban’ın nöbetine göre ayarladıkları iddia edilmişti. Kafes iddianamesine de muhalefet şerhi düşen Kuban’ın nöbetçi hakim olması üzerine Balyoz tutuklularının harekete geçtiği öne sürüldü. Tüm bunlardan sonra en çok merak edilen şey ise iddianamaler nedeniyle bile savcıları gözünü kırpmadan görevden alan HSYK'nın, taraf iddiaları ayyuka çıkan bir dönemde Hakim Kuban için nasıl bir önlem alacağı oldu.