BIST 9.055
DOLAR 32,31
EURO 35,10
ALTIN 2.292,53
HABER /  GÜNCEL

Hakan Atilla davasının sonucu ne? Herkesin beklediği karar

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davada karar çıktı. Yargıç, Atilla'ya 32 ay hapis cezası verdi. Atilla'nın hapis de geçirdiği 14 ay da cezadan düşülecek. New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargılanan Attila, juri tarafından suçlu bulunmuştu.

Abone ol

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için ABD'de süren davada dün karar çıktı. Mahkeme heyeti Atilla'nın 32 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Atilla'nın tutuklu bulunduğu süre 32 aylık hapis cezasından düşülecek.

Davaya bakan Yargıç Richard Berman, Hakan Atilla'ya 32 ay hapis cezası verdiğini açıkladı ve Atilla’nın hapiste geçirdiği 14 ayın da 32 aylık ceza içinde göz önüne alınacağını belirtti.

Berman, Mehmet Hakan Atilla'nın Halkbank'ın üst düzey yöneticisi olarak yapması gerekeni gerçekleştirdiğini, yaptırımları delmek için

Ocak ayında mahkeme jürisi, Atilla'yı hakkındaki 6 suçlamanın 5'inden suçlu bulmuş, "kara para aklama" suçlamasında ise masum olduğuna karar vermişti.

kurulan düzenden yararlanmadığını söyledi. Atilla'nın, daha çok üstü olan Süleyman Aslan'dan direktif aldığını dile getirdi.

"ASIL KARAR ATİLLA'YA AİT DEĞİL"

Berman, bu durumun Atilla hakkında verilen kararda etkili olduğunu söyledi. Hakim, savcılığın aksine, Atilla'nın planın temel kurucularından olmadığını ve sadece emirleri yerine getirdiğini söyledi.

Hakimin bu sözlerinin ardından sıra kendisine geldiğinde savcı Michael D. Lockard ise bu ifadelere karşı çıkarak Atilla'nın yaptırımlarla ilgili şemada önemli bir aktör olduğunu dile getirdi. Şemanın Atilla'nın uzmanlığı sayesinde başarıya ulaştığını dile getirdi.

PARA CEZASI VERİLMEDİ

Hakim Berman, Amerikan hükümetinin 50 bin-500 bin dolar arasında bir para cezası talep etmesine rağmen Atilla'nın ödeyemeyeceğini göz önünde bulundurarak bu cezayı vermeyeceğini dile getirdi.

Hakim Berman, Atilla'nın bu davayla hayatının alt üst olduğunu, Türkiye'deki ailesinden uzakta ABD'de kapatılmış olmanın Atilla'yı olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

Berman, Atilla'nın Türkiye'deki hayatının örnek teşkil ettiğini, eğitimi, askerlik hizmeti, aile hayatı, profesyonel başarıları, iyi İngilizcesiyle dikkat çektiğini ve kaldığı cezaevinde 'örnek' davranışlar sergilediğini söyledi.

KALIN'DAN ATİLLA KARARINA TEPKİ

İran'a yönelik yaptırımlarının yasa dışı yollardan delinmesiyle ilgili olarak New York'ta görülen davada jürinin, Mehmet Hakan Atilla'yı yargılandığı 6 suçlamadan 5'inde suçlu bulunmasına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da tepki gösterdi. Tepki karar ile ilgili olarak "skandal davanın skandal kararı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Kalın, sözlerine şöyle devam etti:

"ABD yönetiminin FETÖ'nün ABD hukuk sistemini kurduğu bir takım bağlantılar üzerinden istismar etmesine daha ne kadar müsaade edeceğini açıkçası biz de merak ediyoruz.

Mahkemenin seyrine, sözde delillere ve sözde tanıklara baktığınız zaman düşmesi gereken bir hukuk davası söz konusu.

Tanık olarak çıkarılan kişi 'buradan çıkmak için yalan söylemek zorundayım' diyor.İkinci tanık bir eski FETÖ'cü polis mensubu, Türkiye'den FBI'ın yardımıyla geldiğini itiraf ediyor.

Bu davaya bakan hakim FETÖ'cü bir kurum tarafından Türkiye'ye getiriliyor, konuşmalar yaptırılıyor ve 300 bin TL harcanıyor gelişiyle gidişiyle ilgili.

Hukuk tarihi açısından da, hukuk normları açısından da utanç verici bir siyasi operasyon olduğunu bir kez daha ifade etmemiz gerekiyor."

Dışişleri Bakanlığı'ndan Hakan Atilla açıklaması