BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.307,76
HABER /  GÜNCEL

Hadım nedir nasıl yapılır? Hadımlar cinsel ilişkiye girebilir mi?

Hadım nedir nasıl yapılır? Hadım edilirken cinsel organ kesiliyor mu? Hadım edilen kişi cinsel ilişkiye girebiliyor mu? Şu anda ABD'de başta olmak üzere bir çok ülkede hadım etme işlemi kimyasal hadım ile yapılıyor. Hadım etmek için Osmanlı'da özel bir düzenleme vardı.

Abone ol

Hadım kelime manası olarak erkeklik bezleri burulmuş, iğdiş edilmiş erkek demek. Peki hadım nasıl yapılıyor, hadım edilen kişinin cinsel organı kesiliyor mu, hadım edildikten sonra erkekler cinsel ilişkiye girebiliyor mu?

Hadım etme işlemini Türkiye ilk olarak Tarsus'ta Özgecan Aslan 'ın öldürülmesi sonrasında gündemine aldı. Bu vahşi cinayet ülkeyi ayağa kaldırırken hadım istiyoruz diyenlerin sayısı fırladı. Bugünlerde hadım yeniden gündemde. Bu kez çocuk tecavüzleri halkı isyan ettirdi ve hadım etmek cezası gündeme oturdu. Bakan da 'hadım etme' işlemini gündeme aldıklarını açıkladı.

Hadım etmede penis ve testisler tamamen kesiliyordu. Ancak günümüzde bu tarz hadım yerine kimyasal hadım tercih ediliyor. ABD'nin 16 eyaletinde uygulanan hadım etme işlemi tarihte olduğu gibi penis ve testisleri kesmek şeklinde değil kimyasal hadım şeklinde. Bu kimyasal hadımda çeşitli kimyasallar kullanılarak yapılan hadım etme işleminde mahkumlara belirli aralıklarla ilaç veriliyor. Haplar ve iğneler sayesinde cinsel saldırı suçunda bulunan suçlunun testosteron hormonu azalatılarak, cinsel isteği de ortadan kaldırılıyor.

ABD'DE HADIM : Tasarının sahipleri, uygulamanın Birleşik Amerika'da sekizi mecburi olmak üzere, 16 eyalette hâlen vârolduğunu söylüyorlar. Amerika'da, Yüksek Mahkeme'nin 1985'te verdiği karara göre mahkûmun isteği dışında ve ameliyatla hadım edilmesi yasak. Mahkûm, sadece ilâç vasıtasıyla hadım edilebiliyor. Operasyonun yasal bir uygulama halini alması için İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç, Danimarka, İspanya ve Polonya gibi Avrupa ülkelerinde de hukukî çalışmalar yapılıyor.
 
AMELİYATLA ZORLA HADIM: ÇEK İŞKENCESİ

Hadımın modern dünyada en sert şekilde uygulandığı ülke Çek Cumhuriyeti. Çek cumhuriyetinde  ıslah olmayacağı anlaşılan tecavüz suçlusu, ameliyatla ve zorla hadım ediliyor. Avrupa Birliği, Çek Cumhuriyeti'nde son on sene içerisinde 90'dan fazla mahkûmun ameliyat masasına yatırıldığını söylüyor, operasyonun mahkumun arzusu dışında yapılmasından dolayı da "işkence" demek olduğunu iddia ediyor, Çekler ise uygulamanın "tıbbî" olduğunu söylüyorlar.

hadim-nedir-nasil-yapilir-hadimlar-cinsel-iliskiye-girebilir-mi.jpg

OSMANLI'DA HADIM HEM PENİS HEM DE TESTİSLERİ KESİLİYOR
Tarihçi Murat Bardakçı'nın aktardığı bilgilere göre hadım etme operasyonu, eski devirlerde üç şekilde yapılırdı: Ya penis ve testisler tamamen kesilir, ya sadece yumurtalıklar alınarak sperm üretimine son verilir yahut yumurtalıklar kesilmez ama ezilirdi. Osmanlı Sarayı'na girecek beyaz yahut siyah ağalar için bu metodlardan birincisi tatbik edilir, yani hadım edilirken cinsel organ ile yumurtalıklar tamamen kesilirdi. Ancak, ameliyatın İstanbul'da yapılmaması, yani ağa adayının imparatorluk başkentine hadım edilmiş şekilde gelmiş olması şarttı ve operasyonun merkezi genellikle Mısır idi.

HADIM NASIL YAPILIR? GÜMÜŞTEN TIKAÇ
Bardakçı, anlatımıyla hadım edilenlere uygulana vahşi ameliyat, şöyle yapılırdı:
- Göbeğin altı ve baldırlar, aşırı kanamayı önlemek için bandajlarla sarılırdı. Hadım edilecek kişi sırtüstü yatırılır, operasyon bölgesi enfeksiyon riskini azaltmak için acı biber karıştırılmış su ile üç kez yıkanırdı.
- Ameliyat bölgesi iyice temizlendikten sonra, orağa benzeyen küçük bir bıçak vasıtasıyla testisler ve penis, mümkün olduğu kadar dibinden kesilirdi.
- Penisin kökündeki kanala gümüş bir iğne yahut metal bir çubuk sokulur ve idrar akışı geçici bir süre için durdurulurdu.
- Yara, iltihabı ve kanı emmesi için soğuk su içine yatırılmış kâğıtlarla kapatılır ve üzeri sarılırdı.
- Sargı tamamlanınca, hadım hemen yürütülür ve daha sonra yatırılırdı. Hasta hem tuvalet ihtiyacını gideremeyeceği, hem de yarası nedeniyle büyük acılar çektiğinden, üç gün boyunca su içmesine izin verilmezdi.
- Ameliyatın üçüncü gününde sargılar açılır, gümüş iğne yahut metal çubuk çıkarılır ve hasta, idrarının aniden bir şelâle gibi akmasından büyük rahatlık duyardı. Hadım idrarını yapabildiyse, tehlikeyi atlatmış olurdu ama eğer yapamazsa idrar kanalları enfeksiyon kapmış ve şişmiş demekti. Birkaç gün sonra, büyük acılar içerisinde ölümün gelmesi artık kaçınılmazdı.

Kimyasal hadım nedir? Hadım edilen cinsel ilişkiye girebilir mi?