BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hacda refakat anlaşmazlığı

Nijerya, Suudi Arabistan'ın bin kadar Nijeryalı kadın hacıyı havalimanlarında alıkoymasını kınadı.

Abone ol

Nijeryalı yetkililer, Suudi yetkililerin 35 yaş altındaki bin kadar hacı adayı kadını ülkeye sokmamasını kınadıklarını açıkladı.

Suudi yetkililer, kadınlara refakat eden erkek akrabaları olmadığı için ülkeye giriş izni verilmediğini söyledi.

Ancak Nijeryalı diplomatlar, Nijerya Hac Komitesi ile Suudi Arabistan arasında yapılan anlaşmanın, kadınların kendi bölgelerindeki hac komitesi yetkililerinin refakatinde hacca gidebileceklerini düzenlediğini söylüyor.

Yüzlerce kadın, pazar gününden bu yana Cidde ve Medine'deki havalimanlarında tutuluyor.

Nijerya'ya geri gönderilen 171 kadın, Suudi Arabistan'da çok kötü koşullar altında bekletildiklerini, az sayıda tuvaleti paylaşmak ve yerlerde yatmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Nijerya'nın Suudi Arabistan büyükelçisi Ebubekir Şehu Bunu, Suudi dışişleri bakanlığına resmi protesto notası verdiğini söyledi.

Büyükelçi, BBC'ye yaptığı açıklamada, "alıkonulanların erkek akrabanın refakatinde olmayan 25-35 yaş arasındaki kadınların olduğunu, 45 yaş üstü kadınların Suudi yetkililer için kaygı nedeni olmadığını" belirtti.

Muhabirler, Suudi Arabistanlı yetkililerin bu kararının arkasında, halihazırda Nijeryalı çok sayıda kadının iş bulmak için Suudi Arabistan'a yasadışı yollardan giriş yapmış olmasının yatıyor olabileceğini belirtiyor.

"Soyadı anlaşmazlığı"

Nijerya'ya geri gönderilen ilk kafilede yer alan Bilkisi Nasidi, eşleriyle soyadlarının tutmaması nedeniyle kendilerine izin verilmediğini belirtti.

Kadınların yaygın olarak, nüfusunun büyük bölümü Müslüman olan Nijerya'da kendi soyadlarını korumaya devam ettiği biliniyor.