BIST 10.089
DOLAR 32,25
EURO 34,85
ALTIN 2.430,88
HABER /  GÜNCEL

Güvenlik Konseyi Libya'yı değerlendiriyor

Libya'da dünkü çatışmalar ardından, sakin bir gün geçirirken, ABD Libya'da yaptırım kararı aldı. BM Güvenlik Konseyi de olası yaptırımları değerlendirmek üzere toplanıyor.

Abone ol

ABD Libya yönetimine karşı yaptırım kararı aldı

BM Güvenlik Konseyi Kaddafi rejimine yönelik yaptırım seçeneklerini değerlendirmek üzere toplanıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Libya'ya yönelik planlanan yaptırım paketi konusunda acele edilmesi çağrısında bulunmasının ardından harekete geçen Konsey, bugün toplanarak Kaddafi'ye karşı yaptırım seçenekleri üzerinde duracak.

Görüşme öncesinde gündeme gelen bir karar taslağında, Libya yönetiminin muhalif ayaklanmayı bastırma tarzına misilleme olarak, silah ambargosu, seyahat yasağı ve mal varlığını dondurma çağrısı yapıldı.

Konsey'in daimi üyeleri İngiltere, Fransa, ABD ve geçici üye Almanya tarafından hazırlanan bu karar taslağı Konsey üyelerine dağıtıldı.

Bir öneri de Libya lideri Kaddafi'nin insanlığa karşı suçlardan Uluslararası Mahkeme'de yargılanması.

Konseyin dönem başkanı Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maria Luiza Ribeiro Viotti, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptırım içeren bir karar tasarısının belki gün içinde kabul edilebileceğini söyledi.

Libya'da son dönemde sivil halka karşı girişilen şiddetin ve saldırıların derhal sona ermesi istenen tasarıda, bu saldırıların insanlık suçu olabileceği belirtilerek bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesinin soruşturma açması da isteniyor.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyeleri arasında, Kaddafi rejimine karşı seyahat yasağı uygulanması, banka hesaplarının dondurulması ve silah ambargosu getirilmesine yönelik yaptırımlar konusunda genel bir mutabakat olduğunu, bugün yaptırım içeren tasarının geç saatlerde de olsa oylamaya sunulabileceğini söyledi.

Ancak BM kulislerinde Rusya ve Çin'in yaptırımlara yönelik tutumlarının henüz çok net olmadığı da konuşuluyor.

Konsey'in karar tasarısı taslağı üzerinde mutabık kalarak bugün resmen oylamaya geçip geçmeyeceği ise bu toplantının ardından netlik kazanacak.

ABD yaptırım kararı aldı

ABD Başkanı Barack Obama Mummar Kaddafi ve yakınlarının mal varlığını donduran ve bu kişilere ilişkin mali işlemleri askıya alan kararı imzaladı.

Obama, Libya'daki karışıklığın, ABD'nin ulusal güvenliği ve dış politikası için olağanüstü tehdit oluşturduğunu söyledi.

ABD Başkanı Kaddafi yönetimini hedef alan tek taraflı yaptırımların amacının Libya halkına ait varlıkları korumak olduğunu belirtti.

Başkan Obama, Kaddafi hükümetinin uluslararası normlar ve ortak kuralları ihlal ettiğini ve yaptıklarından sorumlu tutulması gerektiğini de kaydetti.

Obama'nın imzaladığı yaptırımlar çerçevesinde, Kaddafi ve 4 çocuğunun ABD'deki mal varlıkları donduruluyor.

Hazine Bakanlığı, Muammer Kaddafi, 3 oğlu ve kızına yönelik yaptırımların Libya hükümetine de uygulanacağını bildirdi.

Kaddafi protestoculara şiddetle karşılık veriyor

Kaddafi direneceğini söylüyor

Libya'nın başkenti Trablus'un dünkü cuma namazı sonrasında çıkan çatışmalar ve gece boyunca duyulan silah sesleri ardından sakin olduğu bildiriliyor.

Libyalı bir gazeteci BBC'ye, kent merkezinin Kaddafi yanlılarının kontrolünde olduğunu ve dükkanların alışverişe açıldığını söyledi.

Kaddafi yönetiminin kontrolü dışına çıkan ülkenin doğu kesiminde de hayatın normal akışına dönmekte olduğu söyleniyor.

Birleşmiş Milletler'e göre ülkedeki ayaklanmanın on günlük bilançosu en az bin ölü.

Dün başkent Trablus'ta cuma namazından sonra Kaddafi'nin devrilmesi çağrısını yapan kalabalıklar sokaklara döküldü.

Güvenlik güçleri göstericilere ateş açtı.

Cuma günü aynı zamanda Libya devlet televizyonu Albay Muammer Kaddafi'yi Trablus'ta Yeşil Meydan'da büyük bir kalabalığa seslenirken gösterdi.

Libya'da 42 yıldır iktidarda olan Muammer Kaddafi yaptığı konuşmada kendisinin ve hükümetinin ayaklanmaya karşı direneceği mesajını verdi.

Eski sömürgeci güç İtalya'ya karşı savaşı hatırlatan ve ''Bu halk İtalya'yı dize getirmiştir,'' diyen Kaddafi, kendisinin de halkın bir parçası olduğunu ve ayaklananları yenilgiye uğratacaklarını söyledi.

Meydandaki yandaşları Kaddafi yönetiminin simgesi yeşil bayraklardan sallarken, Libya lideri kalabalığa ''Onursuz, yeşil bayraksız bir hayatın hiçbir değeri yoktur. Dans edin, şarkı söyleyin, ve kendinizi hazırlayın'' seslendi.