BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.423,40
HABER /  POLİTİKA

Bundan sonra engel mengel tanımıyoruz

Yargıyı hükümetin hizmetlerini engellemekle eleştiren Başbakan Erdoğan, iddialı konuştu.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın hedefinde yatırımlarına taş koymakla suçladığı Danıştay ve bazı kurullar vardı. 3 yşıl geciken projenin maliyetini hatırlatan Erdoğan, bundan sonra engel tanımayacaklarını ilan etti.

Başbakan Erdoğan, Marmaray inşaat alanında yaptığı inceleme gezisinin ardından Haydarpaşa Limanı Tesisleri'nde düzenlenen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nin temel atma törenine katıldı.

Kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan'ı, bir grup vatandaş "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla destekledi.

SİRKECİ'DEN GİRDİK ÜSKÜDAR'DAN ÇIKTIK

Konuşmasında, Marmaray inşaat alanında incelemelerde bulunduğunu belirten Erdoğan, "Aslında daha önce denizaltı kısmını 2 kez gezmiştim ama o zaman karaya yönelik olan delme işlemleri devam ediyordu. Şu anda o da bitmiş oldu. Sirkeci'den girdik ve Üsküdar'dan çıktık. Denizle karayı şu anda buluşturmuş olduk.

Bugün aynı zamanda onun açılışını yaptık. Asrın projesi olarak görülen Marmaray'ın inşaatı hızla devam ediyor ve inşallah 2013 29 Ekim'inde tamamıyla işletmeye almayı planlıyoruz. Marmaray'ın tamamlanma aşamasına geldiği bir noktada bugün İstanbul için, Türkiye için bir başka projenin de hep birlikte temelini atıyoruz. Denizin altına adeta otoyol döşeyeceğiz" dedi. Erdoğan, Projelerin hayata geçmesiyle birlikte trafikte büyük oranda rahatlama yaşanacağını ifade ederek, "Böyle bir şekilde inşa edeceğimiz tünellerle artık araçlarımıza Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra 3. bir geçit daha kazandırıyoruz. Bu proje ile köprü trafiğini azalttığımız kadar, şehir içi trafiğe de nefes aldırıyoruz. Avrupa yakasında Florya, Sirkeci sahil yolu, Kazlıçeşme'den gelecek bir araç, deniz altından tüp geçitlerden geçerek Anadolu tarafında Göztepe kavşağına ulaşacak" diye konuştu.

PAZARLIK YAPACAĞIZ

Kazlıçeşme-Göztepe arasının 100 dakika iken, projenin tamamlanmasıyla birlikte 15 dakikada geçilebileceğini belirten Erdoğan, projenin sadece denizin altına bir tünelin yerleştirilmesinden ibaret olmadığını, proje kapsamında 8 alt geçit, 10 yaya üst geçidi, 4 kavşak düzenlemesi yapılacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, "Projenin, bana takdim edildiği kadarıyla 4.5 yılda tamamlanması düşünülüyor ama tabi burada bir pazarlık yapacağız. Türk-Kore ortak girişimiyle inşa edilecek projenin bedeli 1 milyar 75
milyon dolar olarak belirlendi. Hiçbir kamu kaynağı kullanmadan, kaynakların çeşitlendirilmesi anlayışından hareketle, yap-işlet-devret modeliyle bu yolu inşa edecek ve belirleyeceğimiz sürede ülkemize kazandırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Prensip olarak temel atma törenlerine katılmadığını belirten Başbakan Erdoğan, daha ziyade açılış törenlerini tercih ettiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye genelinde 81 vilayette yapımını tamamladığımız eser ve hizmetlerin açılışına yetişemediğini ifade ederek, "Toplu açılışlar yapıyoruz. Ancak, son 2 ayda temel atma töreni dışında 2 törene daha katıldım. Bunlardan birisi yine İstanbul için çok büyük tarihi nitelikte olan İstanbul-İzmir otoyolu ve Körfez Geçiş Projesi temel atma töreniydi. İstanbul'un Körfez üzerindeki asma köprüyle İzmit'e bağlayacak ve oradan da İzmir'e kadar devam edecek otoyolun temelini büyük bir heyecanla attık. Yarın ikinci bir temel atma törenini İzmir'de yapacağız. O temel atma törenini de Binali Yıldırım Bey yapacak. Türkiye ile Suriye arasında Asi Nehri üzerinde iki ülke ortak dostluk barajını inşa ediyoruz. Bunlar olmaz denilen şeylerdi ama oluyor" açıklamasında bulundu.

EN AZ ÜÇ NOKTADA ENGELLEDİLER

Marmaray projesinin aslında 2010 yılında bitmesinin planlandığını belirten Erdoğan, önlerine bir çok engel çıkarıldığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Aslında Marmaray, 29 Ekim 2013'e kalmayacaktı. 2010'da bitecekti, bitebilirdi. Ne oldu da yetişmedi, söylemek zorundayım. Çünkü bize gecikmek, bize ertelemek yakışmaz. Sürekli yok arkeolojik, çömlek çıktı, şu çıktı diyerek önümüze engeller koydular. Bunlar insandan çok daha mı önemli. Bir defa her şey insan için diyen bir medeniyetin mensupları, insanı yücelt ki devlet yücelsin diyen bir milletin evlatları olarak biz buralara takılıp kalmalı mıyız? Ama ne yazık ki takılıp kalmayı bırak, bariyerleri önümüze koydular. Yok kuruluydu, yok yargısıydı. Bunlara takılıp kaldık. En az 3 sene bizi bu noktada engellediler" dedi.

ENGEL MENGEL TANIMAM

Kaybın sadece Marmaray'ın işletmeye açılması olmadığını belirten Erdoğan, büyük oranda maddi kayba uğrandığını da söyledi. Erdoğan, artık engel tanımadıklarını ifade ederek, "Biz bu işi bitireceğiz dedik ve yürüdük. Şimdi 29 Ekim 2013. Marmaray'ın işletmeye açıklaması değil maddi kaybı da ciddi noktada. Bundan sonra engel mengel tanımıyoruz, bedeli ne olursa olsunç Biz Türkiye için büyük düşünürüz. Büyük hedefler belirler, büyük projeler oluştururuz. Sözde aile sigortaları değil, büyük projeler oluştururuz. Biz, yaptığımızı konuşuruz. Söylemek zorundayım" diye konuştu.

SÖZ ÖZDEN GELİRSE ANLAMI VAR

Konuşmasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da eleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

"İstanbul'da aday olacaksınız sözler vereceksiniz, şimdi genel başkansınız, Büyükşehir belediyeleriniz var. Uygulayın orada, niye uygulamıyorsunuz. Söz özden gelirse anlamı var. Eğer özden gelmiyorsa anlamı yok. Biz verdiğimiz sözleri tek tek hayata geçirdik, yola çıkarken 'ne aldanan olacağız, ne aldatan olacağız' dedik. Bir yandan açılışlar yapıyoruz, bir yandan temeller atıyoruz. Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılına dair iddialı hedeflerle yolumuza devam ediyoruz."

BANKALAR İSTANBUL'A GELİYOR

Başbakan Erdoğan, bankaların, merkez bankası dışında İstanbul'a taşınmasının onaydan geçtiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi süratle bunlar İstanbul'da inşa edilecek. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bank, Sermaye Piyasası Kurulu, BDDK hepsi İstanbul'a yerleşiyor. İstanbul'a gelmeleriyle birlikte artık Türkiye'nin finans merkezi İstanbul oluyor. Bu, İstanbul'a çok daha farklı bir hareketlilik kazandıracak. Türkiye çok büyük bir kalkınma seferberliğinin içinde. Hızlandırılmış adalet bu sürece girdik. Bize düşen yürütme olarak fiziki mekanları hazırlamak. Bundan sonrası yargıya. Gecikme olursa hesabını onlar verir.

Ardından 3. köprüyü inşallah inşa edeceğiz. Temeli, ihalesi birkaç içinde yapılıp atılabilir. O köprümüzün bir farklı özelliği olacak. Sadece araçların geçtiği bir köprü olmayacak. Orada da raylı sistemi göreceğiz. Onun üzerinde de çalışıyoruz. Daha çok ağır vasıtaları o köprüde planlıyoruz."