BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Güvenli kana ulaşmada sıkıntı var

Her yıl 80 milyon üniteden fazla kan bağışlandığı ancak bunların sadece yüzde 38’ inin küresel nüfusun yüzde 82’sinin yaşadığı gelişmiş ülkelerden toplandığı beli

Abone ol

Her yıl 80 milyon üniteden fazla kan bağışlandığı ancak bunların sadece yüzde 38’ inin küresel nüfusun yüzde 82’sinin yaşadığı gelişmiş ülkelerden toplandığı belirtildi.

Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği ve Türk Kan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bayık, dünya nüfusunun çok büyük bir kısmının güvenli kana ulaşamadığı söyledi.

Prof. Dr. Bayık, milyonlarca insanın hayatını, kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan tanımadığı insanlara borçlu olduğunu açıklayarak, " Ne yazık ki bazı ülkelerde halen kan bağışı için ödeme yapılmaktadır.

Tüm bilimsel veriler dikkate alındığında, gönüllü karşılıksız kan veren bağışçılar güvenli kan kaynağının esas kısmını oluşturmaktadır. Çünkü onların potansiyel olarak HIV, hepatit virüsleri gibi kan yoluyla bulaşan enfeksiyonları alıcılarına bulaştırma riski çok düşüktür. 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü bu isimsiz kahramanlara ithaf edilmektedir"dedi.

14 Haziran tarihinin gönüllü ve karşılıksız kan verme alanında etkinlik gösteren Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu, Uluslararası Kan Donör Organizasyonları Federasyonu (FIODS), Uluslararası Kan Transfüzyon Derneği (ISBT) tarafından “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak seçildiğine de işaret eden Bayık şöyle konuştu:

" Bu üç büyük kuruluş Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından birleştirilmiş olup 192 Üye Devlet, 181 Ulusal Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri, 50 Ulusal Kan Donör Organizasyonları ve dünyanın her yerinden gelen transfüzyon uzmanları tarafından temsil edilmektedir. Ülkemiz de ilk kez 2004 yılında düzenlenen bu organizasyona eş zamanlı olarak katılmış ve çeşitli etkinlikler ile kutlanmıştır.

14 Haziran 2005 günü Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kızılay Derneği, Türk Kan Vakfı ve Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği, Anadolu Sağlık Merkezi Efes Salonu’nda saat 14.00’ de bir basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıya Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye Kızılay Derneği Başkanı Tekin Küçükali de katılacak. Türkiye genelinde 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü kan merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak. ”

Kaynak: www.sagliginsesi.com