BIST 10.201
DOLAR 32,34
EURO 34,98
ALTIN 2.387,25
HABER /  GÜNCEL

Gürsel Tekin neden gözaltına alındı?..

Son günlerin en çok konuşulan Chp İstanbul il Başkanı Gürsel Tekin neden eylem yaptı?

Abone ol

Son günlerin en çok konuşulan Chp İstanbul il Başkanı Gürsel Tekin neden eylem yaptı? Neden gözaltına alındı? Kendisi samimiyetle anlattı...

Kimdir Gürsel Tekin, nereden nereye gelmiştir, hedefleri nedir? İlk eylemi neydi? İlk kez nasıl gözaltına alındı? Onu daha yakından tanımak ve tanıtmak istedik. Biz sorduk . CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de bize tüm samimiyetiyle yanıt verdi... Buyrun!...

İNTERNETHABER - Röportaj: Yasemin Pulat

Belki de Türk siyasi tarihinin en çok konuşulan İl Başkanı... CHP'nin yeni yüzü, partiyi halka yakınlaştıran adam; Gürsel Tekin...

Kimdir Tekin, nereden nereye gelmiştir, hedefleri nedir? İlk eylemi neydi?İlk kez nasıl gözaltına alındı? Onu daha yakından tanımak ve tanıtmak istedik.

Biz sorduk . CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de bize tüm samimiyetiyle yanıt verdi... Buyrun!...

ARDAHAN'DAN İSTANBUL'A BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Yasemin Pulat: Ardahan’ın bir köyünden İstanbul İl Başkanlığı’na uzanan bir macera... Sizi biraz tanımak istiyoruz.
Gürsel Tekin: Ardahan’ın Göle ilçesinin Karlıyazı köyünde doğdum. İlkokul eğitimimi köyde tamamladım. Ortaokulu Çayırbaşı ve Göle Ortaokulunda okudum daha sonra liseyi de Kars Alpaslan lisesinde okudum. Liseyi bitirdikten sonra da İstanbul’a geldim.

Y: Pulat: Çocukların “büyüyünce ne olacaksın” sorusuna verdiği cevaplar vardır. Sizin çocukluk hayaliniz miydi politikacı olmak?
G. Tekin: Aslında ben çocukken de siyasetin içindeydim. Ortaokul üçteydim, yazın orman işletmesinde çalışıyordum, kışın da okuyordum. Tabii biz yaşamımızı çalışarak geçirdik.

İLK EYLEM ORMAN KESİMİ İÇİN

Y. Pulat: Kaç yaşında başladınız çalışmaya?
G. Tekin: 13/14 yaşlarındaydım. Sezonluk işçi olarak Orman işletmesinde çalışıyordum. O tarihte sigortalı olduğuma dair belgem de var. Yine siyasetin içindeydim. İlgiliydim. Çok kitap okuyordum. Bir yaz boyu arkadaşlarımla beraber Orman İşletmesinde çalışıyorduk. Aynı zamanda akşamları da orada kalıyoruz, sadece hafta sonları evimize gidiyorduk. Çok büyük bir orman kesimi vardı... Biz de “ne yapabiliriz” dedik. Bu kesimleri “nasıl durdurabiliriz” diye düşünmeye başladık. Bir taraftan çalışıyorduk, bir taraftan da “bu kesimleri nasıl engelleriz” diye uğraşıyorduk. Beş altı tane okul çocuğuyduk. “Ne yapabiliriz” diye düşünürken aklımıza bir tek “yolu kazımak” geldi. Bir gece yarısı altı arkadaş, araçlar ve kamyonlar girmesin diye yolu kazıdık. Ertesi gün tabii bunu fark ettiler. Bütün araçlar ormana girecek, giremiyor. Biz de nasıl olsa “nereden bilecekler” diyoruz. Nihayetinde bize sorsalar “biz yapmadık” diyeceğiz.

14 YAŞINDA İLK GÖZALTI

Y. Pulat: Gündüz çalışıp, gece eylem mi yapıyordunuz?
G: Tekin: İçimiz sızlıyordu tabi. Orman çok önemlidir. Bir ağaç kaç yılda yetişiyor düşünün. O tarihte çok ciddi kesim oluyordu. Devletin kendi eliyle oluyordu tabii. Daha sonra köy muhtarı bizi jandarmaya şikayet etti, jandarma bizi göz altına aldı. Şimdi düşünüyorum da, ne kadar doğru yapmışız ve bugün maalesef o güzelim ormanlar talan edildi.

YOKSULDUK AMA TÜM KARDEŞLERİM OKUDU

Y.Pulat: Müdürünüz işten atmadı mı sizi?
G.Tekin: Tam tersine bize sahip çıktı. Sorguya çekildik. Kim yaptı kim yapmadı... Hepimiz üstlendik sonuç olarak. Müdürümüz olayı sahiplenip “hiç korkmayın” dedi. Biz de sahiplendik. Akşam bizi bıraktılar. Yani ilk eylemimiz orada başladı. Daha sonra bizim bölgemiz yani Göle, Ardahan biraz daha siyasal bir bölgedir, çok okuyan yazanı vardır. Biz bütün yoksulluklara rağmen okuduk. Rahmetli babam bütün kardeşlerimizi okutmuştur. Daha sonra Kars Alpaslan lisesine geldiğimizde bütün o gençlik yıllarımızda siyasetin içinde olduk. Liseyi bitirdim sonra da İstanbul macerası başladı ve İstanbul’a geldim

İSTANBUL’DA İLK İŞ: GARSONLUK

Y. Pulat: Üniversiteyi bitirmediniz ama değil mi?
G. Tekin: Hayır. Üniversiteyi okuyamadık. Koşullar uygun olmadı. İstanbul’a gelmek zorunda kaldım. İstanbul’a gelince de, gelir gelmez ilk yıllarda çalıştım çeşitli yerlerde.

Y. Pulat: Ne işler yaptınız?
G. Tekin: Her işi yaptım. Garsonluk yaptım, çeşitli yerlerde çalıştım.

RÜŞVETLE RUHSAT ALMAK ZORUNDA KALDIM

Y. Pulat: Simit satmadınız mı? Tayyip bey simit satmış biliyorsunuz?
G. Tekin: Hayır simit satmadım. Olsaydı onu da yapardım. Garsonluk da gayet önemli bir iştir. Bir yıl sonra kendi işyerimi kurdum. Üç tane arkadaşımla bir işyeri açtık. Aslında çok enteresan bir maceram var orada anlatmak istiyorum. Gazete ilanlarına bakıyoruz. Devren satılık cafe. Pazar günüydü aradık adamı. Ziverbey’dey di. Gittik. “Kim alacak” dedi. “Biz alacağız” dedik. Daha çocuğuz tabi. “Başarabilir misiniz” dedi. Neyse pazarlık yaptık. Bir milyon peşin, beş yüz milyonu da taksitle ödeyeceğiz o tarihte. Devir aldık, hemen boya badana yaptık. Yaklaşık kırkbeş gün sonra daha o zaman yeni 12 Eylül gelmiş. Polis geldi kafeye, uygulama var, eller havaya, kimliklere bakılıyor falan... Ruhsatı istedi. Ruhsatı verdik. “Kim işletiyor burayı” dedi polis. “Benim” dedim. Ruhsat devraldığımız vatandaşın üzerinde. Bir şeyler yazdılar “imzala” dediler. O zaman cesaret edip diyemedik “ne yazdınız, bir okuyalım” diye, imzayı attık. On gün sonra Cuma günüydü hiç unutmam, işlerimiz iyi, müşteri dolu, üç tane polis geldi “boşaltın” dedi, “kapatacağız.” “Neden?” “Ruhsat” dediler. “Ruhsat” var dedik. “Sizin üstünüze” değil dediler. Bütün müşteriyi boşalttık. O zaman şube belediyesiydi, ilçe belediyeleri yoktu. Gittik şube belediyesine “biz ruhsat alacağız” dedik. Tam iki ay uğraştık.


Y. Pulat: Alabildiniz mi iki ayın sonunda?
G. Tekin: Daha sonra başka şekilde aldık. Çok zorlandık ve nefret ettim tabi. Bi tarafta taksit ödeyeceğiz, paramız yok. Mekan iki aydır kapalı. Mal sahibi çok iyi bir adamdı Allahtan. İki ay sonra ruhsatımızı aldık ve işimizi açtık.