BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.396,97
HABER /  DÜNYA

Gürcistanda anıt yıkımı ölüm getirdi

Gürcistan'ın Kutaisi kentinde II. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Sovyet askerleri anısına dikilen yapının yıkımı için gerçekleştirilen patlamada iki kişi hayatını kaybetti.

Abone ol

Anıtın yıkılmasına Gürcü muhalefeti ve Rusya sert bir şekilde karşı çıkmıştı. Tiflis anıtın bulunduğu meydana parlamentonun yeni binasını inşa etmeyi planlıyor.

Imedi televizyonunun haberine göre, yıkım için gerçekleştirilen patlama sırasında gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle bir anne ile 8 yaşındaki kızı öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Kutaisi kenti yetkilileri birkaç gün önce, parlamento binasının yapılması için Sovyet askeri anıtının yıkımına başlamıştı. Rossiyskaya Gazetesi kent yetkililerinin yıkımı Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin doğum günü olan 21 Aralık'a yetiştirmek için çalışmalara hız verdiklerini yazdı.

Heykelin mimarı Merab Berdzenişvili anıtı yıkmanın II. Dünya Savaşı'nda hayatlarını veren binlerce Gürcü askere karşı saygısızlık ve hakaret olduğunu söyledi.

46 metre yüksekliğindeki bronz heykelin yıkılması Gürcü muhalefetinin de tepkisine neden olmuştu. Gürcistan muhalefeti Hristiyan Demokrat Parti lideri Georgi Ahlediani, "Tarihi hatıraların ne kamuoyuna, ne muhalefete ne de sivil toplum liderlerine sorulmadan yıkılması, Saakaşvili yönetiminin halkın düşüncelerini hiç dikkate almadığını açık bir göstergesidir." demişti.

Saakaşvili ise daha önce parlamentoda yaptığı konuşmada Kutaisi şehrinde yeni bir anıtın inşa edileceği sözünü vermişti.