BIST 10.471
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

Gürbüz Çapan'ın para isyanı

SHP'li Gürbüz Çapan'la ilçeyi baştan başa dolaştık. Çapan, hem yatırımları anlattı, hem de sorunlarını...

Abone ol

İnternethaber Genel Yayın Yönetmeni Hadi Özışık ile yazarımız Barış Yarkadaş, Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın davetlisi olarak ilçeye gitti. Yarkadaş, izlenimlerini yazdı:

İstanbul'un en ücra köşelerinden biri olan Esenyurt'taki ziyaretimiz yaklaşık beş saat sürdü. Başkan Gürbüz Çapan, günün önemli bir saatini bize ayırdı ve ilçedeki hizmetlerini tek tek anlattı.

Çapan'la ilçeyi dolaşmadan önce, geçtiğimiz günlerde İnternethaber'de kendisiyle ilgili yazdığım yazıya gönderme yaptı ve "Öyle bir yazıyorsunuz ki, beni her görenin aklına dolar-mark geliyor. Vallahi SHP'nin finansörü değilim. Yazıyı okudum" dedi.

Başkanlık makamındaki sohbetin ardından ise "gezimiz" başladı. Binayı dolaştıran Çapan, Belediye binasının giriş katını tamamen "kültürel faaliyetler"e ayırdıklarını anlattı. Gürbüz Çapan, resim, heykel, müzik, sinema, tiyatro atölyelerini dolaştırdı, bilgi verdi.

Çapan'ın açtırdığı kurslarda, tam 930 öğrenci, ücretsiz kurs görüyor. Alanında en başarılı eğitimcilerin görev aldığı kurslara, bir yenisi de "Bilgisayar kursu"yla etleniyor. Başkanın anlattığına göre, bilgisayar kursu bu ay içinde başlıyor. Yaklaşık 40 bilgisayarın kurulduğu bölümü de dolaştıran Çapan, "Ben internete girmeye çok fazla vakit bulamıyorum ama, Esenyurt'lu öğrenciler bu imkana kavuşacak" diyor.

Belediye binasındaki "tur"umuzun ardından, ilçe merkezine doğru yol alıyoruz. Belediye'nin bahçesinden çıkarken, başkan hemen karşıdaki inşaatı gösteriyor. "Burası bizim yeni kültür merkezimiz olacak. 640 metrekare üzerine kurduruyoruz. Ancak inşaatımız çok yavaşladı" diye söze başlıyor.

Çapan'a "Sebep ne, niye yavaşladı?" diye soruyoruz. İçini çekiyor ve, "Belediye başkanlığı yaptığım yıllardan bu yana, ilk kez maaş ödeyemedik. İki aydır para sorunu yaşıyoruz. Çünkü, İller Bankası'ndan ödenek çıkmadı" diyor.

Çapan'ın anlattıklarına göre, "yaptıkları tüm girişimler" sonuçsuz kalmış. Çapan sözlerini, "Umarım bu sorunu hemen bu ay içinde çözecek ve yolumuza devam edeceğiz" şeklinde tamamlıyor.

Başkan daha bu sözleri bitirmeden, Roman vatandaşlarımızın yoğun olduğu Fatih Mahallesi'ne giriyor arabamız. Arabadan iner inmez, etrafımızı küçük çocuklar sarıyor. Çocukların hepsi, Çapan'ı tanıyor ve ona "Çapan Amca" diye sesleniyor. İçlerinden bazıları ise, "Çapan Amca, paramız bitti" diyor. Özışık'la biz şaşkınlıkla Çapan'a ve etrafını saran çocuklara bakıyoruz...

Tam o sırada yaşlı bir kadın başkanın yanına geliyor ve "Başkan, bizim herif belediyeden parasını hala alamadı" diyor. Çapan, yaşlı kadına "Ödenek gelmedi. Gelir gelmez parayı verdirteceğim. merak etmeyin" diyor. Sonra anlatmaya başlıyor başkan: "İşte sorun bu. İlk kez para ödeyemedik yıllardan beri."

Çapan bu arada, Fatih Mahallesi'ndeki bütün evlerin önüne kadar götürülen hizmeti anlatıyor. Gecekonduların hayli yoğun olduğu Fatih Mahallesi'nde altyapı sorunu kalmamış. Çapan tüm evleri, mavi ve pembeye boyaratak, görüntü kirliliğini de engellemiş.

Fatih Mahallesi'nden ayrılırken, Çapan Esenyurt'ta daha çok "kültürel faaliyetlere ağırlık verdiklerini anlatıyor. Belediyeciliğin sadece, yol yapmak olmadığını anlatıyor.

Bu sözlerini kanıtlamak istercesine, arabanın yönünü KADEM'e çevirtiyor. KADEM'in açılımı, Kadın Emeğini Araştırma ve Değerlendirme Merkezi... Başkan, daha önce küçük bir binada faaliyet gösteren KADEM'e, yaklaşık 1500 metrekarelik bir alan vermiş. KADEM'de, mahallenin sakinlerine ücretsiz kurslar veriliyor. Çocuklar İngilizce kursu görürken, kadınlar ise, ek gelir yaratabilecekleri ürünleri yapmayı ve pazarlamayı öğreniyor.

Çapan'la belediye dönerken, başkanın eteğine yapışan ve "Çapan Amca" diyen çocuklar geliyor gözlerimizin önüne... "Sosyal demokrat belediyeciliği" lafta bırakmayan Çapan'ı, Esenyurt'ta seçimle yıkabilecek bir güç görünmüyor. Çapan bu yüzden çok rahat.

"Seçimler yaklaşıyor, karşınıza kimler çıkacak, ne düşünüyorsunuz?" diye sorduğumuzda verdiği cevapla rahat olduğunu birkez daha gösteriyor: "Kimi çıkarırlarsa çıkarsınlar, ne yapabilirler ki?"

BARIŞ YARKADAŞ