BIST 10.139
DOLAR 32,52
EURO 35,03
ALTIN 2.402,62
HABER /  GÜNCEL

Güneydoğuya Kürdistan dediler

Ankara'daki Kürt toplantısında, birçok konuşmacı Güneydoğu'dan Kürdistan diye söz etti.

Abone ol

Kürt Demokrasi Forumu ve Akademik Araştırmalar Derneği tarafından dün düzenlenen "Kürtler Kürt sorununa nasıl bakıyor" konferansına "federasyon isteği" damgasını vurdu.

Kent Otel'deki toplantıya konuşmacı olarak çağrılan CHP Hakkâri Milletvekili Esat Canan, DTP lideri Ahmet Türk ile eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak katılmadı. Türk'ün, konuşmacıların "federasyon talebi" nedeniyle gelmediği, Canan'a CHP lideri Deniz Baykal'ın izin vermediği yorumları yapıldı. Toplantıyı, ABD Büyükelçiliği yetkilisi Jeffrey S. Collins ile büyükelçiliğin siyasi işler danışmanı Necla Ersoy da izledi.
Konuşmacıların bir kısmı Güneydoğu'dan "Kürdistan" diye söz etti.

Açış konuşmasını Dernek Genel Sekreteri Eyüp Demir, Kürtçe yaptı. Konuşmacılar zaman zaman Kürtçe konuştu. Sosyolog Dr. İsmail Beşikçi, "Kürtler, 1920'den bu yana haksızlıklara uğradı. Kürdistan 1920'de parçalandı, Fransa ve İngiltere tarafından bölündü, ayaklanmaları İngilizlerce bastırıldı. Kürtlerin dili, tarihi silinmek istendi" dedi. Araştırmacı - yazar Faik Bulut, "Erbil'de iki yıl önce yaşanan bombalı saldırıda ölenler için Türkiye'deki Kürtlerden 1 milyon 980 bin başsağlığı mesajı gönderildi. Bu, DTP'nin aldığı oy kadar" diye konuştu.

Federasyon önerildi

Türkiye'deki Kürtler için federasyon öneren HAKPAR Genel Başkanı Sertaç Bucak, Kürtçe isimli parti ve dernek kurulmasını, Kürtçenin resmi dil olmasını istedi. Tarık Ziya Ekinci, Kürtlerin Türkiye'de azınlık olduğunu savunarak, "Kürtlerin kurucu asli unsur olmaları mümkün değildir" dedi.

Eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi, Güneydoğu'dan Kürdistan coğrafyası diye söz edip Kürtler için en iyi yönetimin federasyon olduğunu belirtti. Bu arada, konferans sonucunda görüş birliği sağlanamayınca sonuç bildirisi çıkmadı.

Kaynak: Milliyet Gazetesi