BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Güneydoğu Asyada savaş sesleri

Güneydoğu Asya'nın "iki düşman devleti" arasında gerilim yüksek. ABD ise Seul'e destek mesajı gönderdi.

Abone ol

Güney Kore savaş gemisini batıran Kuzey Kore, Seul yönetiminin karşılık vermesi halinde, savaş açacağı tehdidinde bulundu. Amerika ise, Seul yönetiminin yanındayız mesajı verdi.

Amerikan yönetimi, bundan sonraki adım Güney Kore'yle yakın ilişki içinde olduklarını duyurdu.

Beyaz Saray, Sarı Deniz'de iki ay önce batan Güney Kore gemisinin Kuzey Kore tarafından fırlatılan bir torpido yüzünden battığı yönündeki müfettiş raporunun ardından, konuyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi ve Güney Kore'nin komşularıyla istişarelerde bulunulduğunu bildirdi.

Gazetecilerin, "ABD'nin Pyongyang'a yönelik yeni yaptırım girişimlerine destek verip vermeyeceği" sorusunu yanıtlayan Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, değişik kesimlerle danışmalarda bulunduklarını söyledi.

Gibbs, raporun açıklanmasından sonra Kuzey Kore'nin, "eğer yaptırım uygulamaya çalışırsa Güney Kore'ye savaş ilan edeceği tehdidinin Washington'da kaygı yaratıp yaratmadığı" sorusuna ise "varsayımlarla ilgilenmiyorum" yanıtını verdi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise Güney Kore'nin savaş gemisinin batırılmasını savaş nedeni olarak nitelemekten kaçındı.

Gates, Washington'un, Güney Kore'nin savaş gemisinin batırılmasıyla ilgili bulguları desteklediğini kaydetti.

Amerikan Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen ise bundan sonra atılacak adımın Güney Kore'yi ilgilendirdiğini ifade etti.

Mullen, onbinlerce askerlerini konuşlandırdıkları yakın müttefikleri Güney Kore ile ilgili ABD'nin ne yapacağını ise tartışmayacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kore'nin gemiyi batırmasının sebepsiz ve haksız bir hareket olduğunu belirterek, bunun Kuzey Kore için sonuçları olacağını kaydetti. Dışişleri sözcüsü P.J. Crowley, geminin batırılmasının, Pyongyang tarafından yapılan ciddi bir kışkırtma olduğunu vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı ise, ülkesinin uluslararası ortaklarıyla birlikte bu eyleme karşı çok taraflı bir yanıt vermeyi değerlendirdiğini söyledi.

Güney Kore gemisi, 26 Mart'ta Kuzey ve Güney Kore deniz sınırında batmıştı.

Olay sonrası açıklanan uluslararası raporda, 46 denizcinin ölümüyle sonuçlanan olaya, bir Kuzey Kore denizaltından fırlatılan torpilin sebep olduğu saptandı.

Kuzey Kore yönetimi, raporun, hayal ürünü olduğunu iddia etti.