BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Güney Pasifik'te hayalet ada

Avustralyalı bilim adamları, haritada olan adayı denizde bulamadıklarını açıkladı.

Abone ol

Avustralyalı bilim insanları, denizcilik ve dünya haritaları ile Google Earth'te, Büyük Okyanus'un güneyinde gösterilen Sandy Adası'nın aslında var olmadığını bildirdi.

Haritalarda oldukça büyük görünen ve “Sandy Adası” olarak adlanan kara parçası, Avustralya ve Fransa’ya bağlı Yeni Kaledonya arasında bulunuyor. Ancak Sidney Üniversitesi’nde bir grup bilim adamı, adayı incelemek için bölgeye gittiklerinde sadece mavi okyanus ve Koral Denizi ile karşılaştı. 

10 YILDIR HARİTALARDA VARDI

Hayali ada, haritalarda yaklaşık 10 yıldır yer alıyor. Bölgeye giden gemideki araştırmacılardan Maria Seton, bilim adımı grubunun kara parçası bulmayı beklerken, adanın koordinatlarında bin 400 metre derinliğinde deniz buldu.

Google’ın ve diğer haritalarda da görünen hayalet adanın gerçekte olmaması herkesi şaşırttı.

25 günlük yolculuktan sonra adayı bulamadıklarını söyleyen bilim adamları, “Bu çok tuhaf bir durum.” dedi.

FRANSA RESMİ HARİTALARINDA YOK

Avustralya gazeteleri, görünmez adanın Fransız karasuları içinde olması gerektiğini ama Fransız resmi haritalarında yer almadığını yazdı

Avustralya'nın deniz haritalarını yayımlayan Hidrografya Kurumu, Sandy adasının bazı bilimsel haritalarda ve Google Earth'te yer almasının, insan hatasından kaynaklanıyor olabileceğini kaydetti; "Hata yıllardır tekrarlanıyor olabilir." dedi.

Kurumdan bir yetkili, bazı haritacıların telif haklarını çalanlara karşı önlem olarak kentlere hayalet sokaklar koyabildiklerini ama denizcilikte güven duygusunu ortadan kaldıracağı için, bunun pek yapılmadığını bildirdi.

Google'ın harita servisinden bir sözcü de, haritalarını hazırlarken yetkili kaynaklara danıştıklarını belirtti.