BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,88
ALTIN 2.386,53
HABER /  GÜNCEL

Güney Osetya'da seçim sonrası belirsizlik

Rusya ile Gürcistan arasında savaşa neden olan Güney Osetya, hafta sonundaki başkanlık seçiminden sonra belirsiz ve gergin bir döneme girdi.

Abone ol

Gürcistan'dan ayrılan Güney Osetya bölgesinde güvenlik güçleri, hafta sonunda yapılan seçimlerin iptal edilmesini kınayan binlerce göstericiyi geri püskürtmek için ateş açtı.

Seçimlerin galibi Alla Djioyeva sonuçların iptal edilmesini reddetti ve kendisini meşru cumhurbaşkanı ilan etti. Djioyeva seçim sonuçlarına dayanarak kendisinin cumhurbaşkanı olmaya hak kazandığını söyleyerek kendi yönetim kurulunu belirleyeceğini bildirdi.

Güney Osetya'nın bağımsızlığını savunan 62 yaşındaki Djioyeva, seçimlerde beklenmedik bir şekilde Rusya'nın tercihi olan Anatoli Bibilov'u yenilgiye uğratmıştı. 41 yaşındaki Bibilov, bölgenin Rusya'nın parçası olarak kalmasını istiyor.

Güney Osetya, 2008 yılında Rusya ile Gürcistan arasında kısa süreli bir savaşa neden olmuştu.

Moskova yönetimi, çatışmadan kısa bir süre sonra Güney Osetya'nın bağımsız bir bölge olmasını kabul etmişti. Uluslararası toplum ve Gürcistan ise Güney Osetya'yı Gürcistan topraklarının bir parçası olarak kabul ediyor.

Her iki aday da Kremlin yanlısı politikaları desteklemekle birlikte, Djioyeva yandaşları, Bibilov ile Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev arasında bu ay başlarında yapılan bir toplantıyı, Moskova'nın açıçka Bibilov'a destek vermesi olarak yorumlamışlardı. Bibilov ise, bu iddiayı reddediyor.

Moskova, Güney Osetya'daki gelişmeleri yakından izlediği açıkladı.