BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,82
ALTIN 2.414,82
HABER /  DÜNYA

Güney Kore ABD ziyaretini erteledi

Güney Kore Genelkurmay Başkanı General Jung Seung-jo'nun, Kuzey ile iplerin gerilmesi sebebiyle ABD ziyaretini ertelediği bildirildi.

Abone ol

Jung'un, Amerikalı mevkidaşı General Martin Dempsey ile görüşmek üzere 16 Nisan'da Washington'a yapacağı ziyareti, Kuzey Kore ile arasındaki gerilimin tırmanması sebebiyle ertelediği ifade edildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Jung'un, Kuzey Kore'nin saldırı tehditlerini artırdığı bu günlerde ülkeden ayrılmamasının daha yararlı olacağı düşüncesiyle müttefiklerin ziyareti ertelemeye karar verdiği belirtildi.

Kuzey Kore'nin, 12 Şubat'ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yapması tüm dünyanın tepkisini çekmiş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 Mart'ta Pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etmişti.

Güney Kore'de 28 bin 500 askeri bulunan ABD'ye karşı "önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını açıklayan Kuzey Kore, 11 Mart'ta Güney ile ABD'nin ortak askeri tatbikata başlaması üzerine Kore Savaşı'nı sona erdirmek için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal ettiğini belirtmişti.

Kuzey Kore'nin ABD ve Güney Kore'ye tehditlerini sürdürmesi üzerine ABD, 19 Mart'ta B-2 hayalet uçaklarını bölgeye göndermiş, Kuzey Kore ise 27 Mart'ta Güney ile askeri kırmızı hattını kesmişti.

Kuzey Kore, 31 Mart'ta da Güney ile "savaş durumuna" girdiğini açıklamıştı.