BIST 10.075
DOLAR 32,36
EURO 34,67
ALTIN 2.416,42
HABER /  GÜNCEL

Güney Akım projesi hızlandırılacak

Rusya Başbakanı Vladimir Putin bu hafta Türkiye ile yapılan anlaşmalar ardından doğal gaz projesinin inşaatının 2013'ten 2012'ye çekilmesini istedi.

Abone ol

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Karadeniz altından Türkiye'ye doğal gaz taşıyacak Güney Akım projesi için inşaat takviminin öne alınması talimatı verdi.

Putin devlet gaz şirketi Gazprom'dan inşaata 2012 sonunda başlanmasını istedi. Putin tarafından kabul edilen Gazprom Başkanı Aleksey Miller da hattın fizibilite çalışmalarının tamamlandığını belirterek, bunun mümkün olduğunu ifade etti.

Hattın inşaatına daha önce 2013'te başlanması öngörülmüştü. 2015'ye ise hattan gaz pompalanmasına başlanması hedefleniyor.

Karar, Putin'in Moskova'da Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız ile yaptığı görüşmeler ardından alındı. Görüşmeler kapsamında iki ülke bir dizi anlaşmaya imza atmıştı.

Alternatif güzergah

Rus doğal gazının büyük bölümü halihazırda Avrupa'ya büyük oranda Ukrayna üzerinden taşınıyor.

Putin, yaşanan tüm sorunlara rağmen Ukrayna'nın transit şebekesinin rağbet görmeye devam edeceğini kaydederek 'umarım Ukrayna stratejik ortağımız olarak kalır" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda gerginleşmesi ardından Rusya, Ukrayna'dan geçmeyen alternatif güzergahları güçlendirme stratejisine yönelmişti.

Rusya Kuzey Akım projesi kapsamında da kuzeyden, Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya ulaşmayı hedefliyor.

Gazprom'un yanında İtalyan ENI, Alman Wintershall ve Fransız EDF şirketlerinden oluşan bir konsorsiyumun desteklediği projeye göre, hat Karadeniz ve Türkiye üzerinden geçip, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya, Avusturya rotasını izleyerek Avrupa şebekesine bağlanacak.

Güney Akım'ın tam olarak faaliyete geçmesi halinde yılda 63 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip olacağı belirtiliyor.

Gazprom yöneticisi Miller, boru hattının toplam maliyetinin 15 milyar euro civarında olacağını ve Gazprom'un bunun yarısını ödeyeceğini ifade etti.