BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.399,82
HABER /  GÜNCEL

Güney Afrika siyasetinde hesaplaşma

16 Ağustos günü 34 madencinin öldürüldüğü olaylardan dolayı ağır eleştirilerle karşı karşıya olan iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) liderliği konuyu değerlendirecek

Abone ol

Güney Afrika'da 16 Ağustos'da 34 madencinin polis tarafından açılan ateşle öldürülmesi ardından ağır eleştirilerle karşı karşıya kalan yönetimdeki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) liderliği bugün biraraya gelerek bir değerlendirme yapacak.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Jacob Zuma da bulunacak.

Marikana platin madeninde çıkan olaylarda grevci 34 işçi polisin açtığı ateş ile ölmüş onlarca kişi yaralanmıştı. Daha önce çıkan olaylarda ise 2si polis 10 kişi daha ölmüştü.

Madeni işleten dünyanın üçüncü platin üreticisi İngiliz Lonmin şirketi 28bin işçisini işbaşı yapmaya çağırıyor.

Lonmin'in işlettiği madende üretim, bu ayın başlarında ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlayan grev nedeniyle tamamen durdu.

Fransız Haber Ajansı AFP madenin çevresinde çok büyük polis yığınağı olduğunu bildiriyor.

Ajansa bugün konuşan Johannes Ndebele adlı bir işçinin "İşe dönmeye karar verdim, çünkü grev başarılı olmadı ama diğer bir kısım işçi greve devam etme kararında. Öncelikle ödemelerinin yapılmasını istiyorlar" dediği aktarılıyor.

Platin fiyatları, son haftalarda üretimin kesintiye uğrayacağı kaygısıyla yükseliyor.

'Katliam'ın hesabı

Johannesburg'daki BBC muhabiri Karen Allen, Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın, bugün ANC Yürütme Kurulu ile yapacağı toplantıda konuyla ilgili olarak iyice sıkıştırılacağını tahmin ediyor.

Allen, bir çok parti üyesinin, olaylara müdahelenin biçiminden büyük rahatsızlık duyduğunu ve isyan içinde olduğunu aktarıyor.

Güney Afrika medyasında 'Marikana Katliamı' olarak nitelenen olaylar, Jacob Zuma liderliğindeki Afrika Ulusal Kongresi yönetiminin, ülkedeki fakir siyah çoğunluğun durumunu iyileştirme iddiasının ciddi şekilde sorgulanmasına yol açtı.

Zuma bu yıl yeniden liderlik yarışına girecek ve muhabirimiz, öldürülen madencilerin büyük kısmının siyasi olarak stratejik öneme sahip Eastern Cape Eyaleti'nden olmasının, parti içindeki rakip gruplarca Zuma'ya karşı koz olarak kullanılabileceği kanısında.

Zuma olaylardan sonra madencileri ziyaret ederek isyanlarına kısmen hak verdiğini söylemiş ve madencilik sektörünün, işçilerine daha iyi ücretler verebilecek durumda olduğunu kaydederek, çalışma ve yaşam koşullarını düzeltmeyen şirketleri ruhsatlarını iptal etmekle tehdit etmişti.

Cumhurbaşkanı Zuma, yaptığı son ziyarette madencilerin acılarını hissettiğini söyledi ve ateş açma olayıyla ilgili olarak en kısa zamanda, titiz bir soruşturma yapılacağına söz verdi.

Zuma ayrıca soruşturmayı yürütecek bir komisyon da oluşturdu.