BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,84
ALTIN 2.432,68
HABER /  GÜNCEL

Güney Afrika: Mahsur kalan maden işçilerinden 8'i öldü

Güney Afrika'da bir altın madeninde çıkan yangın ve kaya düşmesi sonucu yerin yaklaşık 2 bin metre altında mahsur kalan işçilerden sekizinin cesedine ulaşıldı.

Abone ol

Güney Afrika’da bir altın madeninde çıkan yangın sonrası madenden sekiz ceset çıkarıldı.

Hükümet, Johannesburg’daki Doornkop madeninde dün çıkan yangın ve kaya düşmesi sonucu işçilerden birinden hala haber alınamadığını söyledi.

Doornkop madeninin işletmecisi Harmony Altın adlı firma yetkilileri, sekiz işçinin cesedinin, yeraltındaki sığınma odasında bulunduğunu ve yüzeye çıkarıldığını belirtti.

Yangın Salı günü yerin yaklaşık bin 700 metre altında çıktı. Yangına neyin sebep olduğu henüz netlik kazanmadı.

Madeni Kaynaklar Bakanı Susan Shabangu yazılı açıklamasında “çok üzücü bir durum” olduğunu belirtip “Gelecekte benzer olayların yaşanmaması adına olaya neyin sebep olduğunu bulmak için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız” dedi.

Ulusal Maden İşçileri Sendikası’ndan Eric Gcilitshana cesetlerin Çarşamba akşamı bulunduğunu aktardı.

The Star adlı gazeteye konuşan Gcilitshana, “Sendikamız adına çok üzücü bir durum. Tüm kalbimiz hayatını kaybedenlerin aileleriyle” mesajı verdi.

Maden yetkilileri, duman ve düşen kayalar nedeniyle kurtarma ekiplerinin olay yerine ulaşmakta zorlandığını söylemişti.

Olay sebebi henüz bilinmese de, sendikaya göre kayaların düşmesine ve ardından yangın çıkmasına bölgede meydana gelen bir yer sarsıntısı yol açmış olabilir.

Sendika olayla ilgili derhal soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Muhabirler, Salı günkü olayın 2009 yılı Temmuz ayında bir platin madenine kaya düşmesi sonucu 9 işçinin öldüğü kazadan bu yana Güney Afrika’da yaşanan en ölümcül maden kazası olduğunu belirtiyor.

BBC’nin Johannesburg’dan bildiren muhabiri Andew Harding, Güney Afrika’nın dünyanın en derin altın madenlerine sahip olduğunu fakat binlerce işçinin yasadışı çalıştığı bölgede güvenliğin büyük bir sorun olduğunu ifade ediyor.

Madencilik Güney Afrika ekonomisinde de büyük öneme sahip.