BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,58
ALTIN 2.387,17
HABER /  MEDYA

Zaman yazarının AK Parti şaşkınlığı

Yazar Etyen Mahçupyan, iktidarın gitmesini isteyen koalisyonu ve AK Parti'nin pozisyonunu yazdı.

Abone ol

Zaman si yazarı , AK Parti iktidarının yolsuzluk, ekonomik sıkıntılar ve El Kaide suçlamasıyla karşı karşıya kalmasına rağmen, şaşırtıcı şekilde sağlam durduğunu yazdı.

Cemaatin amiral gazetesi Zaman'da paralel yapıya karşı tavır alan yazılarıyla öne çıkan Mahçupyan, bugünkü köşesinde AK Parti'nin 17 Aralık sonrası nasıl ayakta kaldığının cevabını aradı.

NASIL AYAKTA KALIYOR?

AK Parti'ye karşı kurulan kaolisyona değinen yazar, hükümetin karşı karşıya olduğu zorlukları sıraladı. Mahçupyan, böylesine bir bileşimin karşısında hiçbir hükümetin ayakta kalmasının mümkün olmadığı görüşünde. Yazara kulak veriyoruz:

ÖNE SÜRÜLEN EL KAİDE BAĞLANTISI

"Bir ekonomik krizin çıkması, hükümetin altından kalkamayacağı bir yolsuzluğa bulaşması, uluslararası politika açısından gayri meşru bir işe kalkışması. Birçokları için şaşırtıcı olabilir ve belki de tamamen tesadüftür ama bugün AKP her üç durumla da aynı anda karşı karşıya. Yolsuzluk dosyaları zaten malum ve eğer 25 Aralık kazasız geçilseydi başka dosyaların da art arda ortaya çıkacağı anlaşılıyor. Suriye’ye giden TIR’a el koyma teşebbüsü ile birlikte gündeme sürülen El Kaide bağlantısını da kenara yazalım. 

DÖVİZ FİYATLARI

Şimdi de dövizdeki önlenemeyen yükseliş… Üstelik son iki hafta içinde döviz cinsinden borçlu olanların açıklarını kapatma fırsatını bulmaları ve faiz hadlerinin de iki misline çıkarılması gibi bir tedbirin hayata geçmesine rağmen… 

YOLSUZLUK İDDİALARI

Böylesine bir bileşimin karşısında hiçbir hükümetin ayakta kalması mümkün olmamalı. Ekonomiyi yönetememek, büyüme oranının düşmesine ve işsizliğin artmasına neden olmak yurtiçinde seçmen desteğini büyük ölçüde tırpanlayacaktır. Buna yolsuzlukların varlığını ve hükümetin hukuktan kaçtığını eklediğinizde iş daha da vahim olur ve Batı dünyasının da kabul edemeyeceği bir durum ortaya çıkar. Hele El Kaide ile bağlantı iddiası ise Batı’nın kategorik olarak da bu hükümetten desteğini çekmesi demektir.

İNANDIRICILIK EKSİKLİĞİ

Ancak garip ama gerçek… AKP hükümeti ‘sallanıyor’ propagandasına rağmen şaşırtıcı şekilde sağlam duruyor. Batı dünyası bile yumuşak bir tutum izliyor. Acaba neden? Belki bütün bunların tesadüf olamayacağına dair bir kanaat oluştu. Belki de hepsinde fazla ileri gitmişlik, inandırıcılık eksikliği bulundu. Ama asıl önemlisi AKP karşısında siyasetin teknik bir mesele olmadığının, bu dönemin tarihsel perspektife oturtularak ‘anlaşılması’ gerektiğidir."