BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Güneş kremlerindeki tehlike!

Yaz yaklaştıkça uzmanlar oluşabilecek olumsuzluklar için tatilcileri uyarmaya başlado

Abone ol

Uzmanlar yaz yaklaştıkça tatilcilere uyarılarını sıklaştırdı. Uzmanlar, bu losyonların bir yılı geçtikten sonra koruma etkisinin kaybolduğunu ileri sürdü.

Yaz geliyor ve plaj mevsimi açılıyor. Artık plaj kıyafetlerini yerlerinden çıkarma zamanı. Ancak uzmanlar bazı uyarıda bulunuyor. Güneş kremlerinin ultraviyole ışınlarını bloke etme kapasitesinin bir yıl olduğunu belirten uzmanlar geçen yıldan kalan güneş kremlerinin etkisiz olabileceğini belirtti.

İngiltere'de yapılan bir araştırmada İngiliz tatilcilerin üçte ikisinin ultraviyole ışınları karşısında risk altında olduğunu gösteriyor. Çünkü son kullanım tarihi geçmiş güneş kremi kullanıyorlar.

Araştırmada bu yıl plajda güneşlenmek isteyen insanların yüzde 75'inin tarihi geçmiş krem kullanacağı ortaya çıktı. Uzmanlar güneş kremlerinin çoğunun 12 ay etkili olduğunu bu süre geçtikten sonra etkisini yitirdiğini belirtiyor ve bu kremi kullanan kişiler de ultraviyole ışınlarına karşı savunmasız durumda kalıyor.

Ama tüm bunlara rağmen birçok tatilci güneş kremlerini bir yıldan fazla kullandığını bazı durumlarda ise bunun iki yılı bile bulduğunu söylüyor.

Katılımcıların üçte biri güneş kreminin 2 yıldan fazla kullandığını ve diğer üçte birlik kesim ise güneş kremini üç yıldan fazla zamandır tuttuğunu kabul ediyor. Tabii yüzde 15'lik bir kesim ise dört yılı bulduğunu itiraf ediyor.

Yüzde 65'i güneş kremlerinin ömrünün 12 ay olduğundan haberleri olmadığını söylerken, araştırmayı yapan escentual.com sitesinin güzellik editörü Emma Leslie güneş kremlerinin koruma etkisinin bir yıl olduğunu ve her yaz bu kremlerin yenilenmesini önerdiklerini söyledi.