BIST 10.199
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.434,33
HABER /  SAĞLIK

Güneş ışığının bilinmeyen faydası

Uzmanlar güneş ışığının bilinmeyen bir faydasını duyurdu

Abone ol

Uzmanlar haftada en az 10 saat açık havada güneş ışığı altında duran çocukların gözlerinin çok daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Avustralyalı bilim insanları güneş ığının çocukalrın gözlerine çok faydalı olduğunu söyledi. Küçük çocukların güneş ıiışına maruz kalmasının onların göz sağlığı için kritik öneme sahip olduğunu belirten Sydney Üniversiteasi'nde uzmanlar, güneş ışığının çocuklarda uzun vadede ne tür etki yaptığını araştırdı. Uzun dönemde miyop sorununa güneş ışığının faydalo olduğunu söyleyen uzmanlar haftada en az 10 saat açık havada güneş ışığında kalınması gerektiğine vurdu yaptı.

Amerikan Oftamoloji Akademisi'nin dergisinde çıkan araştırmada verilerin çocukların ne kadar güneş ışığında kalırsa o kadar az miyop sorunu ile karşı karşıya gelebileceği belirtildi.

6 YAŞ ALTI HAFTADA 10 SAAT

Altı yaş altı çocukların haftada 10 saat açık havada güneş ışığına maruz kalmaları durumunda gözlerinin daha sağlıklı olduğuna dair kuvvetli kanıtlar elde edildiği kaydedildi.

Araştırmaya öncülük eden Sydney Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakultesi'nden Kathryn Rose güneş ışığının çocukalrın gözbebeğinin normal büyümesini sağladığını, çok hızlı ve aşırı büyümesini engeleldiğini belirtti. Böylelikle yuvarlak olmasından çok oval ve yumurta şeklinde oluyor.

Beş yıllık bir çalımanın ardından uzmanlar 2000 çocuktan 55'inde miyop riski tespit etti. Prof. Rose büyün çocukalrın kapsamlı göz muayenelerini yaptıklarını, miyop, hipermetrop ve astigmat olup olmadığını uluslararası standartları kullanarak tespit etmeye çalıktıklarını söyledi. Çocukların etnik yapısı, açık havada bisiklete binmek gibi genel fiziksel aktiviteleri, açıkhavada sapor faaliyetleri, piknik veya yürümek gibi detaylı bilgilari toplandı. Uzmanlar ayrıca bilgisayar kullanımı ve televizyon seyretmek gibi yakından bakış gerektiren faaliyetler bilgilerini de topladı.

Araştırmada yer alan Amande French "Sonuçlar, küçük çocukların okumak ve ders çalışmak gibi yakın faaliyetleri çok olsa bile açık havada zaman harcamasının gözleri için korma etkisi yaptığını gösteriyor" dedi.

Televizyon izlemek ve bilgisayar kullanmanın gözde bozukluk oluşmasına çok az etki yaptığı açıklandı.