BIST 10.481
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.429,15
HABER /  DÜNYA

Günaydın Dışişleri Bakanı günaydın!

PKK'yı terör listesine almayan Norveç, 76 kurban verdikten sonra Türkiye'yi anlayabildi

Abone ol

Türkiye kamuoyu ve bazı yetkililer tarafından dönem dönem PKK'ya destek veren ülkeler arasında gösterilen Norveç'in Dışişleri Bakanı'na, '22 Temmuz'dan sonra ne değiştiği' soruldu. Yıllarca, PKK'yı terör listesine alın ısrarlarına rağmen bu isteği kulak tıkayan Norveçli Bakan, 76 kurbanın ardından Türkiye ile işbirliği yapacaklarını söyledi.

76 kurban verdiği saldırılarla sarsılan Norveç'e, bu saldırılarda ölen Gizem Doğan'ın cenazesine katılmak için giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mevkidaşı Jonas Gahr Store ile biraraya geldi.

Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, karşılıklı iyi niyet ve 'terörizmle mücadelede birlikte çalışmaya hazırız' mesajları verildi.

Bu aşamada, Türkiye'de sık sık PKK'ya verdiği destek nedeniyle eleştirilen ve AB'nin PKK'nın da içinde bulunduğu terör listesini tanımayan ülkeler arasında bulunan Norveç'in Dışişleri Bakanı'na, 'saldırı sonrası terörizm algılarında değişiklik olup olmadığı' ve Türkiye'yle daha yakın işbirliği olup olmayacağı soruldu.

Bakan Jonas Gahr Store şu yanıtı verdi:

"22 Temmuz'dan sonra ne bir Norveçli bakan ne de herhangi bir Norveçli aynı insan olacaktır. Bu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Norveç halkına yönelik en önemli saldırıdır."

Store, Norveç güvenlik güçlerinin bu tür saldırıların tekrarlanmasını önlemek için gerekli önlemleri almakta olduğunu söyleyerek kendilerinin bu saldırıdan önemli dersler aldıklarını, aynı dersleri başka ülkelerin de almasını umduklarını bildirdi.

"Türkiye ve Norveç olarak sivilleri hedef alan her tür terörizme karşı aynı şeyleri düşünüyoruz" diye konuşan Norveçli Bakan, "Türkiye biliyor ki, Norveç bu konuda onun müttefiki, aynı şekilde Türkiye de bizim müttefikimiz" diye konuştu.

"İKİ FARKLI TÜRK'ÜN KADERİ"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da, bu konuda Türkiye ile Norveç'in aynı şekilde düşündüğünü söyleyerek, bugün Gizem Doğan'ın cenazesine katıldığını, yarın da Konya'daki şehit aileleri ile sahur yapacağını belirterek "Bu, görüyorsunuz iki farklı Türk'ün kaderi. Biri Norveç'te diğeri ise Konya'da. Ve biz iki ülkenin bakanları olarak bütün bu insanlarla olan dayanışmamızı göstermemiz gerekir" dedi.