BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,65
ALTIN 2.395,48
HABER /  POLİTİKA

Gülün görev süresi kaç yıl?

Referandumda evet çıkarsa bu sefer de hukuki sorunlar ortaya çıkacak?

Abone ol

Referandumda evet çıkarsa, çıkacak hukuki sorunları kimin çözeceği tartışma konusu oldu Anayasa taslağının oylanacağı 21 Ekim referandumunun ortaya çıkaracağı sıkıntıları hangi kurumun çözeceği tartışma konusu oldu.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, değişiklikte yer alan “11. Cumhurbaşkanı’nı halk seçer” ifadesiyle ilgili kararın da Yüksek Seçim Kurulu tarafından verileceğini savundu. YSK Başkanı Muammer Aydın ise referandumdan “Evet” çıkması halinde bu hükümlerin nasıl uygulanacağına ilişkin YSK’nın bir karar vermesinin mümkün olmadığını belirterek, “YSK’nın böyle bir yetkisi yok. Bu Meclis’in kendi görevi. Bizim Meclis’in yerine geçmemiz söz konusu değil” dedi.

Halkoyuna sunulan ve gümrüklerde oy kullanılmaya başlanan, Anayasa taslağında Meclis’in görev süresinin 5 yıldan 4 yıla, Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin ise 7 yıldan 5 yıla düşürülmesine ilişkin hükümler ile 11. Cumhurbaşkanı’nı halkın seçeceğine ilişkin hükmün ne zaman uygulanacağı tartışma konusu oldu.

Taslağın en tartışmalı yönlerinden biri de Abdullah Gül’ün 11. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesine rağmen, referanduma sunulan metinde 11. Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesine yönelik hükümler oldu.

“YSK karar verecek”

TBMM’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine rağmen referandumun kabul edilmesi halinde ortaya çıkacak çelişkinin nasıl giderileceği konusu önceki gün Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’e soruldu. Çiçek, değişiklikte yer alan “11. Cumhurbaşkanını halk seçer” ifadesiyle ilgili kararın YSK tarafından verileceğini savundu. “TBMM’nin görevi” YSK Başkanı Muammer Aydın ise referandumdan “Evet” çıkması halinde taslaktaki hükümlerin nasıl uygulanacağına ilişkin YSK’nın bir karar vermesinin mümkün olmadığını belirterek “YSK’nın böyle bir yetkisi yok. Bu Meclis’in kendi görevi. Bizim Meclis’in yerine geçmemiz söz konusu değil” diye konuştu. Bu arada birçok hukukçu da referandumdan ‘evet’ kararı çıkması durumunda konuyla ilgili bir kargaşa oluşacağını ileri sürüyor.

Gümrüklerde oy verme işlemi başladı

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de ön gören Anayasa değişikliği paketi, gümrük kapılarında oylanmaya dün başlandı. Kapıkule ve İpsala karayolu gümrük kapıları ile Antalya, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen, Kayseri Erkilet ve Adana Şakirpaşa havaalanlarında oy kullanılacak. Gümrük kapılarında, Türkiye’de seçmen kütüğüne yazılı olmayan, yurt dışında 6 aydan fazla ikamet eden, 18 yaşını doldurmuş, oy vereceği günde yurda giriş veya çıkış yapan, çifte vatandaş olup da Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu ibraz eden Türk vatandaşları oy kullanabilecek.