BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,25
ALTIN 2.450,32
HABER /  POLİTİKA

Gül'den Erdoğan'a liderlik çağrısı

Cumhurbaşkanı Gül, "2010 AB yılı olacak" sözlerini hatırlatanlara "Kamuoyunu harekete geçiren liderliktir" diye yanıt verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile önceki akşam Umman’dan dönerken uçakta bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet, son dönemde tam bir belirsizlik içinde seyreden Türkiye-AB dosyası üzerinde Çankaya Köşkü tarafından yapılmış en hassas çıkışa sahne oldu.

Cumhurbaşkanı, uzun bir girişle AB’ye tam üye olmak değil, tam üyelik standartlarını yakalamanın daha önemli olduğunu vurguladı, “Ben üyeyim demek mi, yoksa o standartlarda mı olmak, yani bugün üye olmasa da Norveç’in standartlarında mı olmak daha önemli?” diye sordu.

daki en önemli mesaj, AB’den hangi engelle yapılırsa yapılsın Türkiye’nin bundan etkilenmeden kararlılıkla yoluna devam etmesi gerektiği oldu.

Ergin'e göre "bu mesaj, kuşkusuz dıştaki olumsuzlukların süreci yavaşlatmak için mazeret olarak kullanılmasına karşı duran bir önermeyi de içeriyor."

İşte Sedat Ergin'in kaleminden Gül'ün AB ile ilgili hassas sözleri:

"VALLAHİ MAALESEF HAKLISINIZ"

İşte tam bu noktada bir meslektaşımız, Gül’e 2009 başında “Bu yıl Türkiye’de AB yılı olacak” dediğini hatırlattı, “ama dediğiniz olmadı” dedikten sonra sordu: “2010’un da neredeyse yarısına yaklaştık. AB yılı ne zaman olacak Türkiye’nin? Ya da olacak mı?”

Cumhurbaşkanı, sorunun yüklenmiş olduğu bütün alt anlamlara aynen katıldığını hissettirerek şöyle dedi:

“Vallahi, maalesef, haklısınız...”

Gül, ardından AB dosyasını hareketlendirmek için Meclis’in her ay bir hafta yalnızca AB ile ilgili yasaları görüşmesi yolundaki önerisini tekrarladı, bu önerisini TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e de aktardığını açıkladı.

Bu çerçevede ticaretin elektronik yapıldığı, elektronik imzaların atıldığı bir dünyada Türkiye’de ticaret hayatının hâlâ 1930’lardan kalan Ticaret Yasası ile yürütülmesinin tuhaflığına dikkat çekti Cumhurbaşkanı ve bu yasanın bir an önce çıkartılması gerektiğini söyledi.

KAMUOYUNU HAREKETE GEÇİREN LİDERLİKTİR

Cumhurbaşkanı’nın bir başka ilginç açıklaması AB’ye toplumsal desteğinin azaldığına ilişkin bir soru üzerine geldi. Gül, “desteğin anketlerde yine yüzde 50’nin altında olmadığını” belirterek, aynen şöyle dedi:
“Dolayısıyla ben bunu kamuoyunu da harekete geçiren ve kamuoyunu da sahiplendiren... aslında yani liderlik tabii kamuoyunu oluşturuyor...”

Cumhurbaşkanı Gül’ün bu sözleri, kuşkusuz AB konusunda daha kuvvetli bir liderlik sergilenmesi beklentisinin ifadesi olarak yorumlanabilir.