BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,74
ALTIN 2.444,66
HABER /  POLİTİKA

Gül'den Abbas'a davet mektubu

Cumhurbaşkanı Gül'ün Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü Ramallah'a giderek Abbas'a davet mektubu iletti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Gül'ün Abbas'ı, İstanbul'da yapılacak olan Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler (CICA) Konferansına davet eden mektubunu iletti.

Hürmüzlü ve Türkiye'nin yeni Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar, "mukata" başkanlık sarayında Abbas tarafından sıcak bir şekilde karşılandı.

Hürmüzlü, Cumhurbaşkanı Gül'ün özel Temsilcisi sıfatıyla Gül'ün davet mektubunu Abbas'a takdim etti. Erşat Hürmüzlü, daha sonra AA'ya yaptığı açıklamada, "Ziyaretimde Sayın Cumhurbaşkanı'nın Abbas'a yazılı bir mektubunu takdim ettim. Bu mektup aslında iki imzalı bir mektup. Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'in, Sayın Başkan Abbas'ı CICA konferansı davetini içeriyor" dedi.

Söz konusu konferans 7-9 Haziran arasında İstanbul'da yapılacak.

Konferansa Asya'dan birçok ülke katılıyor. Hürmüzlü, Abbas'ın toplantıya geleceğini teyit ettiğini de belirtti, "Abbas, Sayın Cumhurbaşkanımıza, devletimize ve hükümetimize en iyi dileklerinin nakledilmesini istedi" dedi.

Erşat Hürmüzlü, Filistinliler arası birlik çabaları ile ilgili bir soru üzerine "Devlet ve hükümetimiz olarak Filistinlilerle devamlı istişare içindeyiz. Filistin meselesi bizim için çok önemlidir. Bütün bir Arap ve İslam aleminin meselesi olduğu gibi, bütün dünyanın da meselesidir. Bu bölgede barış ve istikrarın pekişmesini istiyor ve hepimiz onun için uğraşıyoruz. Bu çalışmaların da bu istikamette yürüyeceğini umuyoruz. Filistin Ulusal Yönetiminin bu konuya verdiği desteği ve çabaları takdirle karşılıyoruz. Filistinliler arası birlik ve beraberliğin olması da hepimizin temennisidir. Bu istikamette baktık meselelere ve Sayın Başkanla da bu konuları konuştuk" dedi.

Hürmüzlü, umut olup olmadığının sorulması üzerine de, "Filistinliler arası uzlaşma Filistinlilerin meselesidir. Onun üzerinde çok iyi durmaları gerekir. Filistin Ulusal Yönetiminin bu konuda attığı adımları biliyoruz. Mısır'ın girişimleri de bu konuda çok önemlidir. Onlara destek vermek gerekir. Bu her zaman söylendi. Birlik ve beraberlik içinde dünya kamuoyu önüne çıkmaları gerekir. Hepimizin arzusu budur" cevabını verdi.

Filistin'in tümü olarak meselenin ele alınması, buradaki beklentilerin iyi bir şekilde gerçekleşmesi için uluslararası camianın da bir talebi olduğunu belirten Hürmüzlü, "Buna ABD de, Batılı ülkeler de bütün Arap ve İslam ülkeleri de katılıyor. Türkiye de gayet tabii bu süreci desteklemektedir. O bakımdan umutsuzluğa kapılmak için bir sebep yoktur" dedi.

Hürmüzlü ve Torunlar, "Mukata"nın bahçesindeki Filistin lideri Yaser Arafat'ın anıt mezarını da ziyaret edip, saygı duruşunda bulundu ve dua etti.

Erşat Hürmüzlü ve Torunlar, daha sonra Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın (TİKA) Ramallah bürosunu ziyaret ettiler, TİKA Koordinatörü Ahmet Refik Çetinkaya'dan TİKA'nın Filistin'deki faaliyetleri ile ilgili brifing aldılar. Cumhurbaşkanı Gül'ün Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, yarın Türkiye'ye dönecek.