BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,69
ALTIN 2.400,08
HABER /  GÜNCEL

Gül yasayı onaylayacak mı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "askere sivil yargı" yolunu açan yasaya ilişkin kararını bugün açıklaması bekleniyor

Abone ol




ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Cumhurbaşkanı Gül, gündemin en sıcak konusu olan askere sivil yargı yolunu açan yasayı masaya yatırdı. Gül'ün, hükümetin, askerin ve kendi hukukçularının raporlarını değerlendirerek bugün karar vermesi bekleniyor.

Askere sivil Yargı yolunu açan ve muhalefetin dikkatinden kaçırılarak gece yarısı operasyonu ile TBMM Genel Kurul'unda geçen düzenleme ile ilgili Çankaya'da karar arifesine gelindi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün düzenlemeyi veto edip etmeyeceği bugün-yarın belli olacak. Tartışmaya yol açan düzenlemenin veto edilip, TBMM'de rötuşlanarak yeniden yasalaşması beklentileri yoğunlaştı.

AKP ONAY BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı onaylamayı geciktirerek hükümet ve Genelkurmay'ın 'orta yol' bulması için zaman tanımıştı. Ancak yapılan tartışmalarda AKP ve hükümet kanadının düzenlemede direnmek eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. AKP kurmayları; düzenlemenin AB kriterleri için zorunlu olduğunu ve demokratikleşme için adtılan bu adımdan geri atmanın tabanda sıkıntı yaratabileceğini ileri sürerek, veto edilmesi yerine CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi yanlısı olduklarını ifade ediyorlar.

CHP : "MAHKEMEYE GİTMEYELİM"

CHP kanadı düzenlemeye karşı tepkili. Cumhurbaşkanınca veto edilmemesi halinde Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi planlıyorlar. Ancak, CHP içinde bir grup da; "AKP'nin yaptığı hataları biz düzeltmek zorunda kalıyoruz. Bu kaçıncı? Cumhurbaşkanı veto etmezse biz de Mahkemeye gitmeyelim. Sorun çıkarsa fatura bize değil AKP'ye kesilir? Mecburen bunu düzeltmek için yeni bir yasa getirmek zorunda kalırlar" diyerek; Anayasa mahkemesine gidilmemesini istiyorlar.

ASKER VETO İSTİYOR

Genelkurmay; düzenlemenin sakıncalı olduğununda ısrarcı ve hükümetin bu durumu düzeltmesini istiyor. Bu konuda son MGK toplantısında Cumhurbaşkanına ayrıntılı bir dosya sunan GenelKurmay, cumhurbaşkanından veto bekliyor.

Tüm bu tartışmaların arasında; gözler Köşk'e çevrilmiş durumda. Çankaya'dan her an bir haber gelebilir. Veto, kısmi veto ya da onay şeklinde çıkacak karar sonrası; tatildeki siyaset yeni tartışmalarla yeniden ısınacak...

İSTANBUL PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Edirne ziyaretinin ardından gerçekleştireceği İstanbul programını iptal eden Gül, dün akşam saatlerinde Ankara'ya döndü ve konutuna geçtikten sonra asker ve sivil kanadın görüşlerini masaya yatırdı. Gül'ün, yasayla ilgili kararını bugün açıklayabileceği belirtilirken, Cumhurbaşkanlığı kaynakları "Bugün kararını verecek gibi görünüyor. Olmazsa süreç en fazla 1-2 gün daha uzar" yorumu yaptılar.

Köşk'e yakın kaynaklar Gül'ün yasayı hukuka aykırı bulmadığını belirtiyor. Ancak Gül'ün Genelkurmay'ın çekincelerine de hak verdiği biliniyor. Karar için son tarih 13 Temmuz.  .