BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Gül yanıldığını itiraf etti

Bakan Gül itiraf etti. "İlk defa açıklıyorum" dediği konu Köşk seçimleri.

Abone ol

Dışişler Bakanı Abdullah Gül canlı yayında itiraf etti. NTV'de Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Gül, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yanıldığını kabul etti. İşte Gül'ün Anayasa Mahkemesi'nin kararı, referandum, adaylığı ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili söyledikleri:

Köşk seçimlerinde yanıldım

Türkiye'de demokrasinin pekişmesi önemli. Ben bir şeyde yanıldım. Bunu ilk defa itiraf ediyorum. 5- 6 ay önce cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'kriz çıkar mı/' diyenlere 'neden kriz çıkacakmış tarihi belli, kuralı belli' diye emin bir şekilde konuşmuştum. Bunda yanıldığımı gördüm. Zorlamaları hep birlikte gördük. Hukukun siyasallaşması en kötü şeylerden birisidir.

Sezer siyasi davrandı

367'nin üstünde oyla kabul edildi. Sezer böyle bir tercih kullandı. Referandumun öne çekilmesi de mümkün. Cumhurbaşkanı siyasi gerekçelerle tercihini yaptı. Süresi biten cumhurbaşkanının göreve devam etmesi uygun değil.

Her şey ihtimal dahilinde

İhtimaller nedir hukukçular detaylı çalışıyorlar. Her şey ihtimal dahilinde.. Türkiye'de çok açık kurallar bile farklı uygulanabiliyor. Yeni Meclis cmhurbaşkanını seçemeyebilir, erken seçim olabilir.

Adaylığa sıcak baktı

Aynı kriterlere göre üç defa seçilmiş cumhurbaşkanı seçilmiş.. Şimdi seçime cumhurbaşknını seçemeden giriyoruz. Bunun yanlış olduğunu söyledim. Halkın nabzı alınır. Meydanlarda adaylığımı sürdüğünü gösteriyor.
İhtiraslı her şeyi kendime isteyen birisi değilim.

Mahkeme vicdanını dinledi

361 kişi altı altı kişiye teslim edildi. Uzlaşma iyi bir şey ama gerçek anlamını saptırmamak gerekir. Mahkeme bu kadar baskya yeter dedi. Hukuktan ayrılırsanız bunun sonu gelmez. Üyeler de yeteri kadar rahatsız oldular ki mahkemenin prestiji içinde karar aldılar. Mahkemenin dünkü kararı sürpriz oldu.

Yüzde 40 oy alırız

Yüzde 40'ın üzerinde oy alacağımıza inanıyorum. Seçim tek başına alacağımıza inanıyorum. Çıkarılacak sandalye sayısı diğer partilere de bağlı.

DTP'ye uyarı

Hukuk devletinde kuralları kim yerine getirirse milletvekili olacaktır. Olan bitenle herkes dersini alacaktır. Türkiye'nin problemlerini çözmede herkesin yardımcı olması gerekir.