BIST 10.518
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,80
HABER /  DÜNYA

Guardian'dan türbanlı paket manşeti

İngiliz Guardian gazetesi açıklanan paketi başörtüsünden gördü. Guardian'a göre paketteki en somut vaadi Erdoğan kendi tabanına verdi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi dünya medyasında da yankı buldu. Çarpıcı yorumlardan biri Guardian sayfalarında yer aldı.

İngiltere'nin etkin gazetesi haberi iri puntolarla ''Türk Başbakan başörtüsü yasağını kaldırıyor'' diye verdi.

Guardian, Türkiye'nin cumhuriyet tarihinde ilk defa parlamentonun ve devlet dairelerinin kapılarını başörtülü kadınlara açan reform paketinin ayrıca Türkiye'deki Kürt azınlığa yakınlaşma hamleleri içerdiğini bildiriyor.

DESPOTLUKLA SUÇLANAN ERDOĞAN'I İLK YILLARA DÖNDÜRDÜ

Gazeteye göre dün açıklanan paket, aylardır despotlukla suçlanan Erdoğan'ı iktidardaki ilk yıllarının reformcu ruhuna kısmen geri götürdü. Fakat Guardian, eleştiren çevrelerin reform paketininin yetersizliğinden şikayet ettiğini de bildiriyor.

HARFLERE KÜRTTEN FAZLA ÖZGÜRLÜK

Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyen Koray Çalışkan, Guardian'ın sayfalarında bundan daha farklı bir görüşü savunuyor.

X-w-q harflerinin kullanımına atıfa bulunan Koray Çalışkan, ''Erdoğan bu üç harfe ülkedeki 10 milyon Kürtten daha fazla özgürlük tanıdı. Kürtlerin yerel özerklik beklentilerine ne oldu?'' diye soruyor.

BAŞÖRTÜSÜ HESAPLAŞMASI

Guardian'da yer alan Ian Traynor imzalı yorum yazısında ise, Başbakan Erdoğan'ın reform paketindeki en somut vaadin başörtüsü maddesi olduğu belirtiliyor.

Yaklaşan yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, başörtüsü açılımıyla Erdoğan'a sandıklarda art arda üç kez zafer kazandıran muhafazakar Müslüman seçmen tabanının gözetildiğini düşünen Ian Taylor, bu adımın aynı zamanda Türkiye'deki Kemalist elitle süregiden kültür savaşında bir hesaplaşma olarak da yorumlanabileceğini söylüyor.

PKK'YA TAVİZE YANAŞMADI

Yorum yazısında, reform paketinin Kürtleri ilgilendiren kısmında ise Başbakan Erdoğan'ın ''daha yarım gönüllü durduğu'', ''PKK ile barış sürecini ayakta tutacak adımlar atmakla birlikte fazlaca taviz vermeye yanaşmadığı'' izlenimini uyandırdığı belirtiliyor.

TABANINI MEMNUN ETTİ, KÜRTLER İÇİN ZAMAN KAZANDI
ALEVİLERİ DIŞLADI

Guardian yazarı, reform paketinde büyük eksikliklerin olduğunu da yazıyor.

Traynor örnek olarak, ''Türkiye'yi hapisteki gazeteci sayısında dünyada birinci yapan terörle mücadele kanunlarında hiçbir reform önerilmediğini ve daha da önemlisi, pakette Sünni çoğunlukla Alevi azınlık arasında gerilimi indirecek hiçbir şeyin yer almadığını'' belirtiyor.

Yazar, sonuç olarak Erdoğan'ın kendi tabanını memnun ettiğini, Kürtlerle barış için muhtemelen biraz daha zaman kazandığını ve Alevileri ise dışladığını düşünüyor.

(Guardian'daki Demokratikleşme Paketi analizi tam metin)