BIST 10.400
DOLAR 32,17
EURO 34,93
ALTIN 2.409,28
HABER /  GÜNCEL

Grip aşısı yaptıranlar dikkat!

Grip aşısının her yıl yenilenmesi sebebiyle 30 Eylül'den önce aşı yaptıranların dikkatli olmalı

Abone ol

Geçtiğimiz yıllarda eylül ayının ilk haftasında hazır olan aşılar, bu sene ancak eylül sonunda piyasaya sürülebildi. Göztepe Eğitim Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Nail Özgüneş, 30 Eylül'den önce yaptırılan grip aşılarının eski olması sebebiyle ortaya çıkabilecek grip salgınlarına karşı etkili olmayacağını öne sürdü.

Özgüneş, Sağlık Bakanlığı'nın hastanelere ağustos ayında bir yazı göndererek aşılardaki gecikme konusunda uyarıda bulunduğunu bildirdi. Eski aşıların önceki yılın influenza (grip) virüslerine karşı etkili olduğunu vurgulayan Özgüneş, "Ancak bu kış etkili olması beklenen virüs tipleri farklı. Bu nedenle eski aşı bu yılın salgınına karşı koruma sağlamaz." dedi.

30 Eylül'den önce aşı olanların ancak belli sayıda mevsimsel griplere karşı korunabileceğini bildirdi. Nail Özgüneş, vatandaşlara, satın aldıkları grip aşısının tarihine dikkat etmeleri ve mutlaka yeni aşı istemelerini tavsiye etti. Piyasada önceki yıldan ne kadar eski aşı kaldığı bilinmiyor. Ancak ilaç firmaları 30 Eylül'den sonra ülkeye yaklaşık 3,5 milyon doz grip aşısı getirdi.

Öte yandan havaların soğumasıyla grip vakaları da artmaya başladı. Mevsimsel gribin pek çok insanı etkilediğini belirten Dr. Özgüneş, griple soğuk algınlığının karıştırılmamasını istedi.

Kaynak:www.zaman.com.tr