BIST 10.247
DOLAR 32,21
EURO 34,63
ALTIN 2.398,21
HABER /  DÜNYA

Gözler bu buluşmada

İran'ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Celili ile Solana buluşuyor

Abone ol

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri ve İran'ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Said Celili ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın bu ayın sonunda bir araya gelecekleri bildirildi.

İran UYGK Genel Sekreter Yardımcısı Cevad Vaidi, Celil ve Solana'nın bugün bir telefon görüşmesi yaparak müzakerelerin devamında anlaştıklarını söyledi. İkilinin bu ay sonu görüşmeyi kararlaştırdıklarını belirten Vaidi, toplantı için kesin tarih ve yer vermedi.

Taraflar, İran'ın nükleer sorununa çözüm bulmak amacıyla bu yıl 4 kez görüşmüştü. İran'ın nükleer başmüzakereciliğine atanan Celili, Solana ile geçen ay Roma'da bir araya gelmiş, görüşmeye eski nükleer başmüzakereci Ali Laricani de katılmıştı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve İran heyetleri, Ağustos ayında, İran'ın nükleer sorununa çözüm bulunmasına ilişkin yöntem ve takvim üzerinde anlaşmaya varmıştı. UAEK Başkan Yardımcısı Olli Heinonen ve UYGK Genel Sekreter Yardımcısı Cevad Vaidi başkanlığındaki heyetler, P-1 ve P-2 santrifüjleri konusunda 4 kez görüşmüştü. Natanz nükleer tesisinde 3 bin santrifüjde uranyum zenginleştirme çalışmalarını sürdüren İran, santrifüj sayısını 54 bine çıkarmayı hedefliyor.

Tahran yönetimi, uranyum zenginleştirmede kullanılan P-1 santrifüjlerini, uranyumu bir kaç kat daha hızlı zenginleştiren P-2 santrifüjleriyle değiştirmek istiyor. BM Güvenlik Konseyi ise daha önceki 2 yaptırım kararını dikkate almayan Tahran yönetimine yönelik yeni yaptırım kararı girişimlerini, bu ayın sonuna kadar ertelemişti.