BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.439,33
HABER /  GÜNCEL

'Gözaltında dayak' Mısır sokaklarını karıştırdı

Mısır'ın sivil yönetime geçmesi talebiyle haftalardır Kahire'de oturma eylemi yapan göstericiler, aralarından birinin gözaltında dövüldüğü iddiaları üzerine polisle çatışmaya girdi.

Abone ol

Mısır'ın başkenti Kahire'de, başbakanlık önünde oturma eylemi yapan bir grup polisle çatıştı.

Polis tarafından gözaltına alınan bir eylemcinin yüzü gözü yaralar içinde ortaya çıkması ve fotoğraflarının internette yayılması ardından, sabahın ilk saatlerinde ortam gerildi.

Haberlere tepki gösteren kalabalık polise taşlarla saldırdı. Polis ise havaya ateş açarak ve basınçlı su kullanarak eylemcileri dağıtmaya çalıştı.

Çıkan çatışmada bazı eylemcilerin molotof kokteyli atarken, parlamento yakınlarında yola yığılan eşyalar ateşe verildi.

Olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı en az bir kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

AFP bu kişinin sivil göstericilerin askeri mahkemelerde yargılanmasına karşı kampanya yürüten Mona Seif olduğunu duyurdu.

Mısır resmi haber ajansı MENA ise, hükümet binası yakınındaki bir devlet dairesinde yangın çıktığını, çatışmaların öğle saatlerine kadar sürdüğünü kaydetti.

MENA ayrıca eylemcilerin halkı yeniden Tahrir Meydanı'na gitmeye çağırdığını söylüyor.

Sivil yönetim talebi

Ülkeyi yöneten askeri konseyi bir geçiş yönetimi atamaya çağıran göstericiler, üç haftadır bakanlıklar önünde oturma eylemi yapıyor.

Bu nedenle hükümet, toplantılarını başka bir binada yapmaya başladı.

Geçen ay, sivil yönetime geçiş talebiyle düzenlenen eylemlerin şiddete dönüşmesi ardından 40'tan fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Hüsnü Mübarek'in Şubat ayında halk ayaklanması ile devrilmesi ardından yönetimi üstlenen askeri konsey, sivil bir yönetim için genel seçimlerin sonuçlanması ve yeni anayasanın hazırlanmasından yana.

Milletvekillerini belirlemek için düzenlenen kademeli seçimlerin ikinci aşamasını bu hafta tamamlayan Mısır'da yeni cumhurbaşkanını belirleyecek seçim ise Temmuz ayında yapılacak.