BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  GÜNCEL

Vatandaş kuyumculara koşacak

Altın fiyatlarındaki düşüş sinyalleri üreticileri de müşterileri de memnun edecek

Abone ol

Favori Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özel, yüksek fiyatlar sebebiyle kuyumcular satış yapamadığını, müşterilerin altın alamadığını belirterek, ''Düşen fiyatlar ile altın almak isteyen müşteriler kuyumcu dükkanlarına daha rahat girebilecektir'' dedi.

Özel, altın fiyatları yükseldiğinde, kriz ve güvensizlik ortamlarında ''talep düşmesi'' ve ''talep kayması''nın birlikte yaşandığına işaret ederek, tüketicilerin öncelikle lüks gördükleri ürün gruplarına olan taleplerini ertelediklerini veya daha ucuz alternatif ürün gruplarına kaydırdıklarını söyledi.

Son 3 yılda altın takı pazarında yüzde 75'e varan daralma olduğunu kaydeden Özel, Türkiye'de iç pazar büyüklüğünün 2007 yılındaki 130 tondan 2008 yılında 90 tona, 2009 yılında 50 tonlara, 2010'da 40 tonlara düştüğünü, 2007 yılında 97 ton olarak gerçekleşen ihracatın 2008'de 84 tona, 2009 ve 2010'da 40 tonlara kadar düştüğünü anlattı.

Özel, özellikle son dönemde Ortadoğu'da ve Avrupa'da yaşananlara değinirken, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Yaşananlar, dünyada 2008 yılında başlayan güvensizlik ortamını devam ettiriyor. Bunun sonucu olarak da ülkeler, firmalar, vatandaşlar, avro ve dolardan uzaklaşıp altına yöneliyorlar. Bu ise altın fiyatlarının yükselmesine ve altın takı talebinin düşmesine neden oluyor. Son günlerde düşen altın fiyatları hem tüketicilerin hem kuyumcuların yüzünü güldürecektir. Artan fiyatlar sebebiyle altın pahalı bir yatırım aracı haline gelmişti. Yüksek fiyatlar sebebi ile ne kuyumcular satış yapabiliyordu ne de müşteri altın alabiliyordu, düşen fiyatlar ile altın almak isteyen müşteriler kuyumcu dükkanlarına daha rahat girebilecektir.''

ÖZEL GÜN KAMPANYALARI

Fiyatların düşüşünün, altın takıda talep artışında olumlu bir etken olacağını ve bu talebin satışların artması ile devam edeceğini belirten Özel, ''Özellikle yılbaşına yaklaştığımız bu son günlerde satışlar yükselecektir. Yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü, düğün sezonları gibi dönemlerde tüm sektörlerde olduğu gibi altın sektöründe de hareketlilik olduğu gözlemlenmektedir ve altın fiyatlarının düşüşüyle satışlar yükselecektir'' diye konuştu.

Selami Özel, düğünlerin yoğun olduğu ve turizmin artığı Mayıs-Eylül döneminde tüm potansiyelin yüzde 40-45'nin satıldığını, özel günler öncesi yapılan kampanyaların da satışları tetiklediğini söyledi.

Favori olarak yılbaşı ve diğer özel günlere özgü özel koleksiyonlar hazırladıklarını ifade eden Özel, ''Hazırlanan koleksiyonların satışı artıran etkisini görüyoruz. Yılbaşında satışlarımızda normal aylara göre yüzde 15 oranında artış gözlemliyoruz'' dedi.

Özel, kampanya dönemlerinde annesine, kız arkadaşına, nişanlısına veya karısına hediye alan erkek müşterilerinin ağırlıklı olduğunu veya kadınların beğendikleri bir takıyı kendilerini ödüllendirmek için satın aldığını kaydederek, kadınlar için takı almanın kıyafet almak kadar olağan bir hale geldiğini vurguladı.

Tüketici tercihlerinin dinamik olduğunu ve sürekli değişim gösterdiğini dile getiren Özel, şunları söyledi:

''Kadınlar her geçen yıl özgün ve farklı takı arayışı içinde oluyorlar. Bu yüzden günün moda akışına uygun takılar üretmek, hem ihracatta hem de iç pazarda takılarımızın kolay beğenilmesini ve satın alınmasını sağlıyor. Günümüzde trendleri takip edemeyen firmaların pazarda tutunmaları çok zor. Tüketiciler bizden daha modern, çağın modasına uygun tasarımlar bekliyor. Her geçen gün takıda moda eğilimi farklı bir yön alıyor. Bu nedenle güncel modayı tasarımları ile yansıtan takılara talebin artacağı kanısındayım. Altının renginin yanı sıra tasarımdaki formlar da giderek değişiyor. Öte yandan hikayesi olan otantik form ve desenler de ilgi görüyor. Tüketiciler geçmişin ve geleceğin birlikte barındığı kültürel koleksiyonlara bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de ilgi göstermeye devam edecek.''