BIST 10.199
DOLAR 32,34
EURO 34,93
ALTIN 2.399,91
HABER /  DÜNYA

Görmez, mahkumlarla iftar yaptı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bazı mahkumlar sokaklarda özgürce gezdiğini sanan birçok insandan daha özgürdür, gerçek özgürlük ins...

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bazı mahkumlar sokaklarda özgürce gezdiğini sanan birçok insandan daha özgürdür, gerçek özgürlük insanın nefsinin egemenliğinden kurtulmasıdır" dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Görmez, yaklaşık 500 mahkumla birlikte orucunu açtı. İftar yemeğinin ardından bir konuşma yapan Görmez, cezaevine bir saatliğine de olsa mahkum olmaya geldiğini kaydederek, Ramazan ayını, bütün Müslümanların kayıt yaptırdığı 1 aylık bir kurs, okul gibi gördüğünü belirtti. Görmez, bahsettiği mektebin asıl gayesinin insana özgürlük kazandırmak olduğunu söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bazı mahkumların sokaklarda özgürce gezdiğini sanan birçok insandan daha özgür olabileceğini, gerçek özgürlüğün insanın nefsinin egemenliğinden kurtulması olduğunu vurguladı. İslam alimlerine göre 3 tür hürriyet olduğunu anlatan Görmez, şunları kaydetti:
"Bunların birincisi bedeni hürriyettir. Bedeni hürriyet insanın rahatça yatıp kalkması, yürüyüp gezmesi gibi gerçekleştirdiği eylemlerdir. İkinci hürriyet olan siyasi ve medeni hürriyet, inanç ve vicdan özgürlüğü, seçme seçilme hakları gibi özgürlükleri kapsar. Fakat bence en zor olanı ahlaki ve vicdani hürriyettir. Bunun yolu da insanın öfkesine hakim olmasından, nefsinin isteklerine teslim olmamasından geçer. Suriye’de haftada 4-5 bin insan katlediliyor, bunları yapan insanlar özgür mü sanıyorsunuz? Bence, kuyudaki Yusuf, sarayda yaşayan firavundan özgürdür."
Kusursuz olanın bir Allah olduğunu, masumiyetin ise sadece peygambere ait bir özellik olabileceğini anlatan Görmez, insanın hatalarıyla, yanlışlarıyla insan olduğunu, Allah’ın ise affedici olduğunu ve hiçbir aracıya gerek kalmaksızın sürekli affın ve tövbenin kapısını açık bıraktığını vurguladı. En büyük günahın ümitsizlik olduğunu ifade eden Görmez, "Hani Mevlana diyor ya, ’Bizim kapımız ümitsizlik kapısı değil’ diye, Mevlana gibi Mevla’nın da kapısı ümitsizlik kapısı değil" dedi.
Görmez, daha sonra da mahkumlarla birlikte akşam namazı kıldı.
(İHA)