BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.439,91
HABER /  GÜNCEL

Gore Vidal öldü

ABD'nin tanınmış yazarı, parlak eleştirmeni Gore Vidal 86 yaşında öldü.

Abone ol

ABD'nin tanınmış ve başarılı yazarlarından Gore Vidal 86 yaşında öldü.

Vidal, ABD’de açıkça eşcinsel olan karakterlerin canlandırıldığı ilk romanı yazan isim oldu, çok tartıştırdı ve tartışıldı.

ABD ve özellikle İngilizce dünyasında tanınan kitapları arasında Kent ve Tuz ve Myra Breckenridge gibi romanları bulunuyor.

Tartışmalı sosyal konulardaki keskin yorumları ve televizyon kişiliği ile tanınan bir isim oldu; tiyatro ve sinema için senaryolar yazdı.

Harfler dünyasının büyük ismi

Muhabirler Vidal'in, kuşağının son örneklerinden olduğunu belirtiyor.

ABD'deki Huffington Post gazetesindeki haberde Vidal “harfler dünyasının büyük insanı" olarak betimleniyor.

Yaptığı yorumlar için de "Amerikan yaşamının en korkulan ve saygı duyulan" isimlerinden biri olduğu söyleniyor.

Vidal'in 25 romanı içinde en çok sözü edileni 1948'de yayımlanan Türkçeye Kent ve Tuz olarak da çevrilen The City and The Pillar.

Kitap, bir erkeğin eşcinsel olduğunu fark etmesi üzerine kurgulanıyor.

Vidal, Duluth adlı romanını da kara mizah, Myra Breckinridge romanını ise transseksüel bir yergi olarak kaleme aldı.

"Herkesle karşılaştım ama kimseyi tanımıyorum"

Guardian gazetesinde Vidal'in bizzat kendisinin ABD'nin yakın tarihi olduğu söylenip kendisi için "şeytanın avukatı" anlamına gelen bir tanımlama yapılıyor.

ABD'yi dünyaya, dünyayı da ABD'lilere tanıtmayı hedefleyen Barış Gönüllüleri hareketi oluşturulması fikrini kongre üyesi J. F. Kennedy'e Vidal verdi.

Kongre'ye girme çabaları sonuçsuz kalan, sinemanın kalbi Hollywood, tiyatro ve müzikalin kalbi Broadway'de izi olan yazarın "Herkesle karşılaştım ama kimseyi tanımıyorum" dediği biliniyor.

Kent ve Tuz

1948 yılında New York Times'ta, eşcinsel edebiyatın "mutsuz rafında yerini aldığı” söylenip yerden yere vurulan Kent ve Tuz kitabı, eşcinselliğin ABD'de yasadışı olduğu o dönemde ülke genelinde protestolara neden olmuştu.

Okul arkadaşı Jimmy Trimble'a duyduğu aşktan esinlenerek kaleme aldığı kitap, çok satanlar eserler arasına girmiş, ne varki Vidal’in bir yazar olarak kariyerinin sona ermesine neden olmuştu.

Vidal, New York Times'in kendisini yazar olarak göstermemek için elinden gelen herşeyi yaptığını söylemişti.

Vidal "New York Times'ta kitabınız hakkında günlük yorum ya da yazılar çıkmazsa, o zaman bir yazar olarak var olmanız mümkün değil; Time, Newsweek ve diğer bütün gazeteler New York Times'ın peşine takılır" demişti.