BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.456,46
HABER /  GÜNCEL

Gökçek 'parmak izi sistemi' davalık

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin personelin işe devamını kontrol için uygulamayı planladığı, 'Parmak izi okuyan sistem' davalık oldu.

Abone ol

 Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin personelin işe devamını kontrol için uygulamayı planladığı, 'Parmak izi okuyan sistem' dava konusu oldu. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen), özel bir güvenlik şirketi tarafından yapılan parmak izi alma uygulamasının durdurulması istemiyle dava açtı.

Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Yusuf Şenol, defalarca belediye yetkilileriyle görüşerek Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmelerine rağmen, uygulamadan vazgeçilmediğini belirterek şunları söyledi: "Personelin parmak izi 27 Haziran'dan itibaren alınmaya başlandı. 20 Temmuz'da yürütmesinin durdurulması talebiyle Ankara 12. idare Mahkemesi'ne dava açtık. Bu Anayasa'ya aykırıdır. Parmak izi vermeyen sendika üyeleri baskıya maruz kalıyor, işten atılmakla tehdit ediliyor."

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise "Bu işe ancak çalışmaktan kaytarmak isteyenler karşı çıkar. Bu işten, geçmişte suç işleyip de bugüne kadar parmak izi vermeyip, bu izle yakalanacağını düşünenler korkar. Kaytarmanın özgürlüğü olmaz. Tatbikatın değiştirilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Herkes mesaiye zamanında gelip gitmeye mecburdur" dedi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Kuruma ait bilgisayara personelin kimlik bilgileri ve parmak izi bilgileri giriliyor. Mesaiye gelen personel, bilgilerin depolandığı bilgisayara bağlı optik okuyucuya parmağını gösteriyor. Bilgisayar, parmak bilgilerini eşleştiriyor.

Kaynak: www.vatanim.com.tr