BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.406,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Göçebelik Yörüklerin canına tak etti!

Mersin'de bin yıllık göçün son temsilcileri olan Yörük göçerleri olan Sarıkeçililer artık yerleşik hayata geçmek istediklerini söylediler.

Abone ol

Orta Asya'dan başlayan yaklaşık bin yıllık göçün günümüzdeki son temsilcisi olan Sarıkeçililer, develerle çıkmış oldukları bu zorlu yolculukta artık yerleşik hayata geçmek istiyorlar.

Türkiye'nin son Yörük göçerleri olan Sarıkeçililer için özel olarak yönetmelik değişikliği gündemde. Gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra Sarıkeçililerin, Karaman'da tahsis edilecek alanda kendi kültürlerinden kopmadan yaşamaları öngörülüyor.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, beraberindeki Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Aydıncık Kaymakamı Özgür Körükçü, Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Çevre ve Orman İl Müdür Yardımcısı Zübeyir Güvel ile birlikte Mersin'in Silifke ve Aydıncık ilçelerinde zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Sarıkeçilileri ziyaret ederek, onların sorun ve sıkıntılarını dinledi. 57 yaşındaki Osman Çelik, eşi ve 3 çocuğunun yanı sıra annesiyle birlikte zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiklerini anlattı.

Göçebeliğe bağlı olarak yaşanan sorunların modern yaşamla birlikte giderek arttığını dile getiren Çelik, özellikle çocuklarının zor şartlar altında okula gittiğini ancak okuma-yazmayı öğrendikten sonra da okulu bırakmak zorunda kaldığını anlattı. Çelik, sürekli göçebe hayatı yaşadıkları için çocuklarını okutma imkanları olmadığını, yerleşik hayata geçmeleri halinde sorunun kendiliğinden çözüleceğine inandığını dile getirdi. 83 yaşındaki Emine Can, artık göçebe hayattan kurtulmak istediklerini ve bir vatanlarının, başlarını sokabilecekleri bir evin olmasını istediklerini anlatırken, gelini Ayşe Çelik (50) ise, "Biz dağın başında yaşıyoruz. Yol geçmez kervan dönmez diyarlarda adeta rezil oluyoruz. Çoluk çocuk perişanız. Artık bize sahip çıkılmasını, yerleşik düzene geçmemiz için gereken adımların atılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"BİNLERCE YILDIR SÜREN GÖÇ, HER GEÇEN YIL DAHA DA ZORLAŞIYOR"

Anadolu'daki göçer kültürünün son temsilcisi olan Sarıkeçililer için göçün her geçen yıl daha da zorlaştığını kaydeden Vali Hüseyin Aksoy ise yaklaşık bin yıldan bu yana süren yolculuğun artık Yörükler için de çekilmez bir noktaya ulaştığının altını çizdi. Aksoy, yerleşik hayata geçmek isteyen Sarıkeçililerle ilgili olarak başlatılan çalışmaların sürdürüldüğünü ifade ederek, bu noktada da mevcut yönetmeliklerle çelişen birtakım sıkıntıların ortaya çıktığını, bunun aşılabilmesi için Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve ilgili müsteşarlarla görüşmelerde bulunduklarını anlattı. Sarıkeçililere özgü olarak bir yönetmelik değişikliği talebinde bulunduklarını ve bunun da olumlu karşılandığını belirten Aksoy, şu anda ilgili kurumların görüşlerinin alındığını ve tüm bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Sarıkeçililerin durumlarının netlik kazanacağını kaydetti.

Vali Aksoy, "Sarıkeçililere, Karaman sınırları içinde yer tahsis edilmesi noktasında çalışmalar en kısa sürede yapılacak. Belirlenen ailelerin yerleşik hayata geçirilmesi sağlanacak. Bunu yaparken de onların kendi kültürlerini yaşatabilmeleri ve bunu gelecek kuşaklara da aktarabilmeleri için gereken ortam sağlanacak. Çok zor bir yaşam sürdüren Yörüklerin, artık bu hayatı sürdürebilmeleri mümkün değil. Eğer istemeleri halinde devlet olarak kendilerine gereken alternatifleri sunmaya çalışacağız. Birçok milletvekilimiz, konuyla ilgili olarak yapılan çalışmaları yakından takip ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı da bu noktada konu üzerinde hassasiyetle duruyor" dedi. Çalışmaların tamamlanıp, gereken adımların atılması halinde ilk etapta 100 ailenin yerleşik hayata geçirileceği bilgisini veren Aksoy, diğer ailelere de gereken alternatiflerin sunulacağını da sözlerine ekledi.