BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,75
ALTIN 2.493,59
HABER /  GÜNCEL

G.Kore'de feribot faciasi: Başbakan istifa etti

Chung Hong-won, en az 188 kişinin öldüğü kaza sonrası hükümetine yöneltilen eleştirilerin ardından istifa ettiğini açıkladı. Chung, "Kayıp ailelerinin çığlıkları yüzünden hala geceleri uyuyamıyorum" dedi.

Abone ol

Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won, en az 188 kişinin öldüğü feribot kazası sonrası hükümetine yöneltilen eleştirilerin ardından görevi bıraktı. Cumhurbaşkanı Park Geun-hye Başbakanın istifasını kabul etti. Chung Hong-won, "kaza sonrasi durum kontrol altına alınıncaya dek" görevi sürdürecek.

Başbakan Chung Hong-won istifasını açıklarken, kazayı önleyemediği ve hükümeti kaza sonrası yeterince hızlı hareket etmediği için, feribottaki yolcuların ailelerinden özür diledi. Chung, "Kayıp ailelerinin çığlıkları yüzünden hala geceleri uyuyamıyorum" dedi.

Feribotttaki yolcuların yakınları, kurtarma operasyonun yavaş yürütülmesine öfkeliydi.

Chung kazadan sonra feribottakilerin ailelerini ziyaret ettiğinde yuhalanmış, hatta öfkeli bir kişi ona su şişesi fırlatmıştı.

Muhalefet ise Başbakanın bu aşamada istifa kararı almasıını "tamamen sorumsuzca ve korkakca" bir davranış olarak nitelendirdi.

100'den fazla kişi kayıp

Yolcularının çoğu okul gezisindeki öğrenci ve öğretmelerden oluşan Sewol adlı feribot, 16 Nisan'da Güney Kore açıklarında batmıştı.

476 yolcu ve mürettebattan en 188'sinin hayatını kaybettiği açıklandı. 100'den fazla kişi ise kayıp.

Güney Koreli dalgıçlar cuma günü 48 öğrencinin cesetlerine ulaşmışlardı. Öğrenciler normalde en fazla 30 kişinin kalabileceği bir odada üzerlerinde can yelekleriyle bulunmuşlardı.

Bugün ise kötü hava koşuları arama çalışmalarını olumsuz etkiliyor.

Feribotun 15 mürettebatı da "görevi ihmal" suçlaması ile gözaltında.

Kazanın nedeni ise hala bilinmiyor.