BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.400,48
HABER /  DÜNYA

Gizemli fırın restore ediliyor

Bursa’da inanç turizminin önemli ziyaret yerlerinden birisi olan Somuncu Baba’nın gizemli fırını ve çilehanesi, restore ediliyor.<br/>Somunc...

Abone ol

Bursa’da inanç turizminin önemli ziyaret yerlerinden birisi olan Somuncu Baba’nın gizemli fırını ve çilehanesi, restore ediliyor.
Somuncu Baba’nın Ulucami’nin inşasında çalışan ustalara günde yüzlerce ekmek yaptığı çilehanesindeki fırınlar, Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulacak. Her gün yüzlerce ziyaretçinin akın ettiği çilehanede vatandaşlar dua ederek hatıra fotoğrafları çekiyor. Burasını inanç turizmi haline getirmeyi amaçlayan belediye, ziyaretçilerin daha rahat etmesi ve çilehanenin çevresinin genişletilmesi için kolları sıvadı. Fırının hemen yanında dünyanın en eski evi unvanı da bulunan kerpiç ev de bedeli ödenerek korumaya alındı. Çilehane ve kerpiç evin yanındaki diğer evler ise Belediye tarafından satın alınarak yıkılacak. Somuncu Baba çilehanesinin bahçe duvarları yıkılarak, kamulaştırılan alana dahil edilecek. Yapılan çalışmalarda hanımların namaz kılması için bir bölüm ile misafirlerin oturması için bir salon planlanırken, tuvalet ve abdest alma yerleri de yapılacak.

BELEDİYE VATANDAŞLARI OTOBÜSLERLE GÖTÜRECEK
Somuncu Baba fırını ve çilehanesi, Mollafenari, Üç Kuzular ve Üftade Tekkesi’nin bir birine bağlantılı olarak yapıldığına dikkat çeken Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediyenin buralara ulaşım imkanı sağlayacağını söyledi. Somuncu Baba çilehanesinin özel mülkiyet olduğunu hatırlatan Dündar, “Burayı inanç turizmi haline getirmek istiyoruz. Bizler bunu uzun bir mücadele sonunda mahkeme kararıyla kamulaştırdık. Şu anda burası belediyemizin. Biz burayı kamulaştırdıktan sonra proje üzerine çalışmaya başladık. Projelerle burasını aslına uygun bir şekilde ihaleye çıkardık. İhale kesinleştikten sonra restorasyon çalışmaları başlayacak. Çabuk bir şekilde burayı restore ettikten sonra burasını halkın hizmetine açacağız. Amacımız buraya yoğun bir şekilde ziyaretçi getirmek” dedi.
Somuncu Baba çilehanesinin yanındaki binaları kamulaştırdıktan sonra yıkacaklarını ifade eden Dündar, buraların dini turizm açısından önemli olduğunu söyledi. Yandaki binaların alındıktan sonra çevre düzenlemesinin yapılacağına dikkat çeken Dündar, “Burasını vatandaşların rahatlıkla gelebileceği bir mekan haline getireceğiz. Burası Osmanlı tarihinde çok önemli bir yer” dedi.
(İHA)