BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Gilani: ABD baskısına boyun eğmeyiz

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, ABD'nin bölgede mevcut istikrarsızlıktan Pakistan'ı sorumlu tutmayı bırakması gerektiğini söylerken 'suçlama oyunu' son bulmalı diye konuştu.

Abone ol

Pakistan başbakanı Yusuf Rıza Gilani, ABD'nin kendilerine yönelik baskı yapmasına boyun eğmeyeceklerini bildirdi.

Gilani, bu açıklamayı ABD Genelkurmay başkanı Mike Mullen'ın Pakistan'ı isyancı gruplara destek vermekle suçlaması üzerine kısa süre içerisinde düzenlenen, dini çevreleri ve siyasi parti liderlerini bir araya getiren zirvede yaptı.

Gilani, ABD'nin bölgede mevcut istikrarsızlıktan Pakistan'ı sorumlu tutmayı bırakması gerektiğini söylerken "Suçlama oyunu son bulmalı. Pakistan'ın ulusal çıkarlarına saygı gösterilmeli" dedi.

Yusuf Rıza Gilani, Pakistan yönetiminin ülkenin özgürlük ve bağımsızlığını savunmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Mullen'ın Pakistan'ı Afganistan'daki ABD Büyükelçiliğine düzenlenen saldırının sorumlusu olarak gösterilen Hakkani örgütüne destek vermekle suçlaması yeni bir gerginlik yaratmıştı.

ABD, İslamabad'ın bölgede operasyonlar başlatmasını istiyor. Pakistan ise suçlamanın asılsız olduğunu savunuyor.

Bölge muhabirleri bir çok Pakistanlının ABD'nin sözlerini "savaş tehdidi" gibi algıladığını savunuyor.

Hakkani örgütünün geçmişi

, 80'lerdeki Sovyet işgaline karşı savaşan Afgan mücahit komutanlardan Celaleddin Hakkani tarafından kuruldu.

Celaleddin Hakkani'nin o dönemde CIA'in en değer verdiği komutanlardan biri olduğunu Amerikalı yetkililer de kabul ediyor.

2001'de Taliban rejimi devrildi -- ama Celaleddin Hakkani ve oğulları, Taliban kurucusu ve lideri Molla Muhammed Ömer'e bağlı kaldı.

O tarihten beri de ülkedeki Amerikan güçleri ile savaşıyorlar.

Örgütün başında artık Celaleddin Hakkani'nin 33 yaşındaki oğlu Siraceddin var.

Örgütün nerede örgütlendiği konusunda ise ABD ve Afganistan farklı, Pakistan ve Hakkani örgütü farklı açıklamalar yapıyor.

Amerikalılara göre Sovyet işgalinden sonra kendileri Hakkani grubuyla ilişkileri kesse de Pakistan kesmedi ve Kuzey Veziristan'da üslenmelerine izin verdi; ayrıca taktik, lojistik ve maddi destek sağlıyor.