BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,74
ALTIN 2.394,95
HABER /  GÜNCEL

Gezi'nin yıldönümünde Taksim'de gözaltılar

Gezi olaylarının birinci yıldönümünde küçük gruplara müdahale eden polis, bazı eylemcileri gözaltına aldı. Taksim Dayanışması üyelerinin İstiklal Caddesi'ndeki polis barikatında bekleyişleri sürüyor.

Abone ol

Gezi olaylarının birinci yıldönümünde küçük gruplara müdahale eden polis, bazı eylemcileri gözaltına aldı.

İstiklal Caddesi’nde, CHP binası önünde toplanan gruba polis önce ‘Dağılın’ uyarısı yaptı.

Polis uyarıyı dinlemeyen grubu, üzerine yürüyerek uzaklaştırdı.

Bu sırada Beyoğlu Emniyet Müdürü Ünal Altıner bugün iki çocuğu gözaltına alırken görüntülendi.

Emniyet müdürlüğü, çocukların polislere sapanla bilye attığını, aynı eylemden daha önce de gözaltına alındıklarını öne sürdü.

Bu arada İstiklal Caddesi'ndeki TMMOB binasında bir araya gelen Taksim Dayanışması üyeleri meydana doğru yürüyüşe geçti.

Ancak aralarında CHP milletvekillerinin bulunduğu grubun yolu, barikat kuran polis tarafından kesildi.

Grubun polis barikatı önündeki bekleyişi devam ediyor.

CNN Muhabirine müdahale

Bu arada polisler canlı yayın sırasında CNN International Muhabiri Ivan Watson'a da müdahalede bulundu.

Watson, bir yıl önce Taksim'de yaşananları ve bugün alınan güvenlik önlemlerini aktarırken polis kendisinden pasaportunu göstermesini istedi.

Watson, canlı bağlantıyı sonlandırırken "Gözaltına alınıyorum" dedi.

Daha sonra twitter hesabından yaşananları aktaran CNN International muhabiri, kendisinin ve ekibinin yarım saat süreyle gözaltında tutulduğunu ve daha sonra serbest bırakıldıklarını ifade etti.

Watson, "Bir polis memuru daha sonra bizden özür diledi" dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise internet sitesinden yaptığı açıklamada Watson'ın gözaltına alındığı haberlerini yalanladı.

Açıklamada, "İlgili şahıs yapılan denetimlerde pasaportunu ibraz edememiş, bilahare pasaportunu getirmesi üzerine hakkında başkaca bir işlem yapılmamıştır." denildi.

'Güvenlik güçleri gerekeni yapacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün için yapılan Taksim'de toplanma çağrıları için "Geçen Taksim olaylarında olduğu gibi oralara gelemeyeceksiniz çünkü yasalara uymak zorundasınız" dedi.

İstanbul'da Sultangazi Belediyesi hizmet binası açılışında konuşan Erdoğan, "Bu oyuna gelmeyin. Bu safiyane bir çevrecilik hareketi değil. Burada samimiyet yoktur. Burada Taksim'i anıtlaştırma noktasında attığımız ve atacağımız adımları engelleme çabası vardır" dedi.

Erdoğan, Taksime gelinmesi konusunda ısrarcı olunması halinde ise, "Güvenlik güçlerimiz kesin talimat almışlardır gereği neyse A’dan Z’ye yapacaktır" dedi.

Taksim Dayanışması dün yaptığı açıklamada, bugün saat 19.00’da taleplerini dile getirmek ve geçen yılki protestolarda hayatını kaybedenleri anmak için Taksim’de olacağını açıklamıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Taksim, Şişli ve Beşiktaş'ta yaklaşık 25 bin polisin görev yaptığını açıklarken, 50 Toplumsal olaylara müdahale aracı da (TOMA) hazır bekletiliyor.

Sabah saatlerinden itibaren Taksim'e otobüslerle polis taşınırken, itfaiye ve belediye araçları da meydanda tutuluyor.

İstanbul Emniyeti'nde tüm izinler iptal edildi ve Türk Hava Yolları'ndan kiralanan uçaklarla bir çok ilden polis takviyesi yapıldı.

Vapur seferleri iptal

Gezi Parkı ve Metronun Taksim durağı kapatılırken, vapur seferlerinin ise, saat 15:00'ten itibaren iptal edileceği belirtildi.

İstanbul Şehir Hatları AŞ'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Anadolu yakasından Avrupa yakasına düzenlenen vapur seferlerinin "İkinci bir duyuruya kadar" iptal edildiği belirtildi.

İptal kararı, İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü'nün aldığı karalar uyarınca alındı.