BIST 10.942
DOLAR 32,18
EURO 35,03
ALTIN 2.447,30
HABER /  GÜNCEL

Gezici Festival günleri başlıyor

11 Kasım'da Ankara'da başlayacak olan Gezici Festival'de ağırlıklı olarak göç temalı filmleri ve anarşizmin sinemaya yansımalarını izleyeceğiz

Abone ol

Jean-Luc Godard'ın 'Haftasonu' (altta) ve Dagur Kari'nin 'Tutunamayanlar'ı bu yılki Gezici Festival'de gösterilecek filmler arasında yer alıyor.

Ankara Sinema Derneği'nin düzenlediği 11. Avrupa Filmleri Festivali/Gezici Festival'in programı açıklandı. Kültür Bakanlığı ile Bursa Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen festivalde bu yıl ağırlıklı olarak göç temalı filmlerle anarşizmin sinemaya yansımalarını izleyeceğiz. Ayrıca Taviani Kardeşler, Francesco Rosi, Antonioni ve Fellini gibi ustalarla çalışan İtalyan sinemasının en önemli senaristlerinden Tonino Guerra'nın filmleri gösterilecek. 11 Kasım'da Ankara'da başlayacak festival 18 Kasım'da Bursa'ya, 25 Kasım'da İzmir'e, 2 Aralık'ta da Kars'a uğrayacak.

Festival programında öne çıkan 'Göç Filmleri', 'Anarşizm ve Sinema' başlıklı bölümlerinde izleyici sinema tarihinde sarsıcı bir yolculuğa çıkacak. Anarşiyi ve topluma yansımalarını ele alan 'Anarşizm ve Sinema' bölümünde, Fransız usta Jean-Luc Godard'ın bilimkurgu başyapıtı 'Haftasonu', Jean Vigo'nun 'Hal ve Gidiş Sıfır', Lindsay Anderson'un 'Eğer...', Guiliano Montaldo' nun 'Sacco&Vanzetti', Robert Bresson'un 'Mouchette' adlı uzun metraj filmleri ile, Man Ray'in 'Emak Bakia' ve 'Deniz Yıldızı', Jean Vigo'nun 'Nice Üzerine', Rene Clair'in 'Entr'acte' ve Claude Miller'in 'Sıradan Bir İşkence' kısa filmleri yer alacak.
Göç olgusu ve insan kaçakçılığı konularında dikkat çeken 'Göç Filmleri' bölümü ise ağırlıklı olarak kısa metraj filmlerden oluşuyor. Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) katkılarıyla gerçekleştirilen bölümde Xavier Coller'in 1991 yılında En İyi Yabancı Film dalında Oscar'ı alan 'Umuda Yolculuk'la birlikte yedi kısa film gösterilecek.

Tonino Guerra'nın senaryosunu yazdığı filmlerden oluşan 'Toplu Gösterimler' bölümü ustalara saygı seçkisi gibi. Paolo ve Vittorio Taviani'nin yönettiği 'Kaos', Francesco Rosi'nin 'Mattei Olayı', Antonioni'nin 'Gece', Fellini'nin 'Ve Gemi Gidiyor' filmleri bu bölümde izleyici karşısına çıkacak. En yeni filmlerin gösterildiği 'Avrupa Avrupa' bölümünde ise aralarında Fred Kelemen'in 'Yitik', Martin Sulik'in 'Güneş Kenti', Piotr Trzaskalski'nin 'Mistrz', Eric Clausen'in 'Villa Paranoia', Dagur Kari'nin 'Tutunamayanlar'ının da bulunduğu filmler gösterilecek.
Festivalde kısa filmlerin gösterildiği 'Kısa İyidir-Avrupa Panoraması' bölümünde ise çoğu ödüllü 30 film yer alıyor. Bu bölümde izleyicilerin oylarıyla seçilecek en iyi filme 1000 avro tutarında izleyici ödülü verilecek.

Festival Komitesi bu yıl da film gösterimleri dışında farklı kültürel etkinliklere imzasını atıyor. Dost Kitabevi Yayınları'nın işbirliğiyle her yıl festivalle eşzamanlı olarak iki de kitabın yayımlanmasını sağlayan Ankara Sinema Derneği, Kurtuluş Özyazıcı'nın derlediği, Münir Özkul'un hayatını ve filmlerini konu alan bir kitapla Ayla Kanbur'un editörlüğünde hazırlanacak olan bir Lütfi Akad incelemesini okurlarla buluşturacak. Festival sırasında ayrıca Agah Özgüç'ün hazırlayacağı, biri Lütfi Akad'ın film afişlerinden, diğeri de Münir Özkul'un rol aldığı filmlerin afişlerinden oluşan iki sergi açılacak.