BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Gezi süreci Antalya'yı vurdu mu?

Haftalarca süren Gezi eylemleri turizme ne kadar zarar verdi? Antalya bu süreçten nasıl etkilendi?

Abone ol

İstanbul turizmine ciddi zarar veren Gezi olaylarının, Türkiye’nin ‘turizm başkenti’ olarak gösterilen Antalya’ya etkisi olmadı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, tatil için Antalya’yı tercih eden yabancı sayısındaki artış, geçen yıla göre yüzde 8’i geçti. Antalya’yı tercih eden turistler olayları televizyonlarından izlediklerini, ancak tatil kararlarını ertelemeyi ya da iptal etmeyi düşünmediklerini söyledi. Dünyanın en büyük tur operatörlerinden TUİ AG’nin yeni CEO’su Friedrich Joussen, “Olaylar kesinlikle Antalya’yı etkilemedi. Antalya’da hiçbir olumsuzluk görülmüyor.” dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Ar-Ge biriminin derlediği verilere göre Türkiye, Akdeniz çanağındaki rakiplerinden daha iyi bir performans sergiliyor. Türkiye, turist artış hızında Akdeniz çanağındaki rakipleri İspanya, Yunanistan, Mısır'ı geride bıraktı. Turist sayısındaki artış İspanya'da yüzde 3,9, Yunanistan'da yüzde 6, Mısır'da yüzde 11 olurken, Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısındaki artış yüzde 20'ye yaklaştı.

Türkiye'nin pazarı olan birçok ülkede artış oranı yüzde 10'un üzerinde seyrederken Rusya, İtalya, Gürcistan, Ukrayna, Belçika gibi ülkelerden gelenlerin sayısı yüzde 20'nin üstünde arttı. Yılın ilk beş ayında Almanya'dan gelişler yüzde 7,8 artarak 1,5 milyona yaklaşırken, yüzde 23 büyüyen Rusya pazarı 1 milyon bandını aştı. Hollanda'dan gelenlerin sayısı yüzde 13,6 artarak 394 bine çıktı. Yüzde 5,4 artış gösteren İngiltere pazarında da 566 kişiye ulaşıldı. Bu yılın ocak-mayıs aylarını kapsayan 5 aylık dönemde 5,3 milyon kişilik hacme ulaşan Avrupa pazarında ortalama yüzde 10 büyüme yakalanırken, 2,5 milyonluk BDT pazarında ise yüzde 24'e yakın gelişme elde edildi.

TURİSTLER MEMNUN

Artışın en çok olduğu yerlerin başında Antalya geldi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, 25 Haziran 2013 itibariyle, havayoluyla Antalya’ya gelen turist sayısı 4 milyonu geçti. Turist sayındaki artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8’in üzerinde oldu.

Tatilini Antalya’da geçiren turistler ise hallerinden memnun. Türkiye’de Gezi Parkı ile başlayan olayları ülkelerinde televizyondan takip ettiklerini anlatan turistler ancak yaşananların tatil kararlarını etkilemediğini söyledi. 7 gündür Antalya’da olduklarını anlatan Dina Tania-Saveli Nesterov çifti, olaylardan haberdar olduklarını belirterek, “Tatil kararımızı etkilemedi. Yine Türkiye’ye gelmeyi düşünüyoruz.” dedi.

İki çocuğu ve eşi ile birlikte tatil yaptığını anlatan Oleg Tarasov da “Olayları televizyonda izledim. Ancak Antalya’da bir sorunla karşılaşmadık. Antalya’da bulunmaktan memnunuz. Tatilimizi iptal etmeyi düşünmedik.” diye konuştu. Bir başka turist çifti ise şunları söyledi: “Olaylardan haberimiz var. Bizden önce arkadaşlarımız buraya geldi. ‘Hiçbir sıkıntı yok’ deyince biz de geldik. Antalya’yı çok seviyoruz ve yine gelmeyi düşünüyoruz. Çocuklar açısından Antalya çok iyi.”

"ANTALYA’DA SIKINTI YOK"

Gezi olayları ardından Avrupa pazarının en önemli tur operatörü TUİ AG’nin yeni CEO’su Friedrich Joussen de üst düzey yöneticileri ile birlikte Antalya’yı ziyaret etti. İstanbul turizmini yaralayan olayların Antalya’yı etkilemeyeceğini ifade eden Joussen, "Olayların etkisi Antalya’da görünmüyor. Olaylar Antalya’ya olan ilgiyi düşürmedi.” dedi.