BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.434,75
HABER /  GÜNCEL

Gezi Parkı'ndan 'referandum' tepkisi

Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı gösterileriyle ilgili olarak bugün bir heyetle yaptığı uzun toplantının ardından gündeme gelen 'referandum' seçeneğiyle ilgili olarak BBC Türkçe'den Çağıl Kasapoğlu Gezi Parkı'ndaki eylemcilere görüşlerini sordu.

Abone ol

Gezi Parkı için AKP hükümeti referandum seçeneğini gündeme getirdi.

Peki iktidar partisi sözcüsü Hüseyin Çelik'in yaptığı açıklama Gezi Parkı'nda nasıl karşılandı?

Referandum açıklamasından kısa bir süre Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'ndaki kalabalık da arttı. Parkta toplananlar 'Her yer Taksim Heryer direniş' ve 'Referandum istemiyoruz' sloganları attı.

AKP sözcüsü Hüseyin Çelik Gezi Parkı'nın da boşaltılması çağrısı yapmıştı ama eylemcilerin çadırları sökmeye niyeti yok. "Proje iptal edilsin öyle gideriz" diyorlar.

Parkta görüştüğümüz eylemciler genel olarak referandum çağrısına şüpheyle yaklaşıyor. Fakat yine de Gezi Parkı'yla başlayan ve hükümet karşıtı gösterilere dönüşen eylemlerin başladığı günden bu yana hükümetin attığı 'bir geri adım' olarak da görülüyor.

Okan Kan (Öğretmen)

Okan Kan ve Mehmet Halıcıoğlu

"Yedi ay sonra yapacaklarını daha erkene çekmiş olacaklar. Referandum yalnızca planlarını hızlandırmaya yarayacak."

Mehmet Halıcıoğlu (Öğretmen)

"Herşey göstermelik. Valiyi de piyon gibi oynatıyorlar. Yeni bir oluşum lazım. Sağ sol ayrımı yaratmaya çalışıyorlar. Farklı gruplar yaratıp halkın karşısına çıkarmak istiyorlar. Bu çağrı halkı yatıştırma amaçlı. Ayrıca bir partiyi kimin seçtiği değil kimin saydığı önemlidir."

Ezgi (Telekomünikasyon çalışanı)

"Seçim sistemine güvenilmiyor. Kontrol sağlanmalı güvence verecek bir seçim yapısı kurulmalı. Yolsuzluk yapılmasından korkuluyor. Ayrıca insanların tarihi bilmesi lazım. Farkındalık olanağı sağlanmalı. Proje anlatılmalı. "

Tülin Özen (Tiyatro oyuncusu)

Tülin Özen

"Referandum ne zaman yapılır bilmiyorum. Ama talepler belli. Referandum için çok sağlıklı bir ortam yok. Şiddet vardı. Hükümet için bu çok hafif bir geri adım ama yine de ihtiyacımız olan sağlıklı bir diyalog."

Hakan Yüksel (Danışman)

"Aslında Gezi Parkı'nda 'referandum yapılsa kaybederiz' düşüncesi var. Burası yüzde 50'den fazla değil. Ama İstanbul halkına ne yapılacağının anlatılması lazım. Demokrasinin zayıf olduğu bir ülkeye referendum elbisesi de bol gelir."

Çetin (Sağlık görevlisi)

"[AKP] çoğunluk elde etse de azınlığın isteği gözardı edilmemeli talepleri karşılık bulmalı. Referandum seçim sonrasına bırakılmalı. Sağlıklı bir seçim ortamı yok. İnsanlar anlaşılmadıklarını düşünüyor. Gideceğini bildiği için ısrar ediyor."

Ezgi Kırtay (Üniversite öğrencisi):

Deniz Barslan ve Ezgi Kırtay

"24 saat uyarısı yapan bir adamdan ne bekliyorsunuz ki? Polisi çekse bile 'ne çeviriyorlar' acaba diye daha çok gelen olur. Fakat hükümet devirmek isteyenlerin de burada olduğunu sanmıyorum. Zaten eğer hükümet devirmek içinse bunca direniş o zaman senin yaptığının hükümetten farkı olmaz. Zaten diktatör olarak eleştiriliyor."

Deniz Barslan (Üniversite öğrencisi)

"Yapmacık bir çağrı. Kendi istedikleri karar çıkacak. Yıllardır demokrasi dediler. işkence yapıp gaz atan polise sahip bir hükümetin referandumuna da güvenilmez."