BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.421,93
HABER /  GÜNCEL

Gezi Parkı yıldönümünde polis müdahalesi

Gezi Parkı protestolarının birinci yıldönümünü anmak isteyen gruplara polis izin vermedi. İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir ve diğer illerde polis göstericilere biber gazı ve TOMA'larla müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Abone ol

Gezi Parkı protestolarında hayatını kaybedenleri anmak isteyen gruplar dün saat 19:00'dan itibaren meydanlarda toplanmaya çalıştı.Ancak polis göstericilere müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri vardı. Gazi Parkı yayalara kapatıldı, Taksim meydanına çok sayıda polis ve TOMA getirildi. Öğlen saatlerinde Anadolu yakasından Avrupa yakasına vapur seferleri de iptal edildi.

Göstericilerin toplanmaya başlamasından önce, Gazi Parkı olayları döneminde sıkça parktaki protestolara katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gezi Parkı merdivenlerine çiçek bıraktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sabah saatlerinde yaptığı konuşmada "Polis kesin talimat aldı, gereken neyse A'dan Z'ye yapacak" dedi.

Taksim Dayanışması'nın "Saat 19:00'da Taksim'deyiz" çağrısına uyan gösterici gruplar, İstiklal Caddesi'nde ve Beşiktaş'ta toplanmaya başladı.

Ancak Taksim'e çıkmak isteyen gruplar polisin biber gazı ve TOMA'lı müdahalesi ile karşılaşarak dağıtıldı.

İstanbul Barosu, İstanbul'da çıkan olaylarda 150'nin üzerinde kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

CNN yayınına polis müdahalesi

Göstericiler henüz Taksim'e doğru yürüyüşe geçmemişken, CNN International'ın İstanbul muhabiri Ivan Watson canlı yayındayken polis müdahalesi ile karşılaştı.

Watson CNN International yayınına canlı yayında Taksim'deki durumu anlatırken, yanına gelen polisler kendisinden pasaportunu göstermesini talep etti. Ardından canlı bağlantı kesildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Watson'ın pasaportunu gösterdikten sonra hakkında herhangi bir işlem yapılmadan bırakıldığı ifade edildi.

Ethem Sarısülük'ün kardeşlerine gözaltı

Ankara'da Gazi Parkı protestolarında hayatını kaybedenleri anmak isteyen gruplar Kızılay meydanında toplanmaya çalıştı. Ancak burada da polis müdahalesi yaşandı ve gösterici, gruplar dağıtıldı.

Ankara'da çıkan olaylarda, aralarında bir yıl önceki Gezi Parkı protestoları sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün iki kardeşinin de bulunduğu 40'ın üzerinde kişi gözaltına alındı.

Eskişehir'de Ali İsmail Korkmaz anıldı

Eskişehir'de düzenlenen gösterilere, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Yürüyüş yapan kalabalık sık sık geçen yılki gösteriler sırasında Eskişehir'de hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz için sloganlar attı.

Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle çok sayıda kişi akşam saatinde 'Ali İsmail Korkmaz Parkı' diye adlandırdıkları Hoşnudiye Mahallesi Porsuk Bulvarı'ndaki Eti Parkı'nda toplandı.

Gruplar burada 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti.

Kalabalık Üniversite Caddesi'ndeki Espark Alışveriş merkezi önünde yürüyüşü tamamladı. Burada düzenlenen formda Gezi Parkı eylemleri ile ilgili konuşmalar yapıldı.

İzmir'de adres Gündoğdu meydanı

İzmir'de ise Basmane meydanında toplanan göstericiler Gündoğdu meydanına yürüdü.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı yürüyüşte 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Hükümet istifa' sloganları atıldı.

Meydana gelen gruba Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve diğer CHP'li milletvekilleri de katıldı.

Meydanda hazırlanan platforma Gezi Parkı protestolarında ölenlerin fotoğrafları çıkartıldı. Ölenlerin tek tek isimleri alanı dolduranlara anons edildi. Ardından sahnede, Gezi'yi anlatan oyunlar ile müzik dinletileri sunuldu.

Gündoğdu Meydanı'ndaki göstericilerden yaklaşık 300 kişilik bir grup ise, Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis bu gruba TOMA araçlarıyla su ve gaz sıkarak müdahale etti. 50'ye yakın kişi gözaltına alındı.