BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Gezi Parkı olaylarının faturasını millet ödeyecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayat Yazıcı, Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin, "Bu süreçteki doğmuş olacak zararları, ekonomiye gelecek yükü ...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayat Yazıcı, Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin, "Bu süreçteki doğmuş olacak zararları, ekonomiye gelecek yükü hep birlikte ödeyeceğiz" dedi.
Bakan Yazıcı, olayların ise yakın bir zamanda görüşülmeye başlanacak olan yeni anayasa çalışmalarını etkilemeyeceğini düşündüklerini kaydetti.
Bakan Yazıcı, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş’ı ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yazıcı, Taksim Gezi Parkı’ndaki olayların hatırlatılması üzerine, “Biraz gezmeyin, düşünün’ derim. Türkiye 10 gündür akşam gezi, sabah gezi... Biz Türkiye’yi nereden aldık nereye getirdik. İnsan hakları, birey hak ve özgürlükleri bakımından nereden aldık nereye getirdik. ’Getirdik, bitirdik’ demiyoruz, devam ediyoruz. Elbette ki Türkiye’yi demokratik hak ve özgürlükler bakımından standardı yüksek bir ülke haline getirmek bizim hedefimiz. Bunları hep birlikte yapıyoruz” dedi.
Vatandaşların, demokratik yollarla oluşturulmuş projelere duruşunun olabileceğini anlatan Bakan Yazıcı, “Bunlara saygı duyarız. Ama hiç kimsenin, ‘bir hakkı icra ediyorum’ diyerek hak ve özgürlük kisvesi altında çalışanların çalışma hürriyetini, işletme sahiplerinin işletmelerini idame etme haklarını ortadan kaldıracak ve işine gidip gelme bakımından yolların açık olmasının gerekliliğini dikkate aldığınızda o ortamı ortadan kaldırma sonucunu doğuracak eylem icra etmelerini onaylamak mümkün değil. Herkesin duyarlı olması lazım. Umuyorum ki akli selim galip gelir" diye konuştu.

"FATURAYI HEP BİRLİKTE ÖDEYECEĞİZ"
Sürecin arkasında kimlerin olduğunu söyledikleri zaman bazılarının alınganlık gösterdiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:
"Azıcık empati yapın, sitelere girip çıkıyorsunuz. İnterneti ve dijital ortamı izleyin, kimler bunu nasıl manipüle ediyor. Niye manipüle ediyor, kimlerin çıkarı var, kimlerin zararı var, olup bitenlerin Türkiye’ye faturasını parasal olarak ortaya koyun. Bu faturayı hep birlikte ödeyeceğiz. Nasıl geçmişte bu ülkede bankaları soydular, batırdılar, bunu millet ödedi. Bu süreçteki doğmuş olacak zararları, ekonomiye gelecek yükü hep birlikte ödeyeceğiz. Bunu, başkalarının amacına hizmet edecek bir şekle dönüştürmemek gerekir diye düşünüyorum”
Bakan Yazıcı, "Esnafın mağduriyetini giderme konusunda herhangi bir şey yapılacak mı" sorusuna ise, "Onu onlara sorun, ‘esnafın zararını kim ödeyecek’ diye. Onlara öncülük edenlere sorun. Elbette ki onlara sorun derken, bizim gündemimizde yok demiyorum. İşletmesini çalıştıramayan, orada çalışan insanların ücretini ödeyemez duruma gelen, kirasını ödemeyen, ticari giderleri karşılayamayacak duruma gelen insanların zararlarını kim nasıl ödeyecek? Onu sorun insanlara" şeklinde yanıt verdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, olayların anayasa çalışmalarını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soru üzerine de, “Sanmam. ‘İstemezük’ tarzı Osmanlı döneminde de var. İnsanların hak arama özgürlükleri var ama bunun sınırı var. Sizin hakkınızı kullanma sınırı, başkalarının hak ve özgürlük alanına kadardır” şeklinde cevap verdi.
Son olarak Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in İmralı heyetinde yer almadığı ve bunun çözüm sürecini olumsuz yönde etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soru üzerine Bakan Yazıcı, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanı olduğunu ve bireylerin tutumları üzerinden konuşmayacağını söyledi.
(İHA)