BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Germanwings uçak kazası: Alman basını acılı, fakat soğukkanlı

Berlin'den Cem Sey, Alman basının düşen Germanwings uçağıyla ilgili haber ve yorumlarını derledi.

Abone ol

a ait bir uçağın Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransa üzerinde 144 yolcusu ve 6 mürettebatıyla düşmesini bugün Alman basını bir yandan kurbanlar için duyulan acıyı yansıtan duygusal haberle, diğer yandan da bu kazadan çıkarılması gereken dersleri ele alan soğukkanlı yorumlarla veriyor.

"Alplerde yaşanan trajedi, teknolojinin de iflas edebileceğini bize vahşice hatırlattı. Acımasızca, açık açık..." diyen Thüringer Allgemeine şöyle devam etti:

"Çünkü kaza bu kez dünyanın başka bir yerinde olmadı. Çünkü kaza, bizim ailelerimiz de olabilecek aileleri vurdu. Hepimiz çocuklarımızı yolculuğa çıkardık. Düsseldorf Havaalanı'nda yaşanan acıyı tahmin etmek mümkün."

Darmstaedter Echo da, uçak kazalarının uzun zamandır Almanya için çok bilinen birşey olmadığını hatırlattıktan sonra, "şimdi herşey farklı, dehşet ve acı hepimizin ortasında" ifadesini kullanıyor.

Uçaktaki öğrencilerin kaderini ele alan Stuttgarter Nachrichten gazetesi ise, "onlar ölüme uçarken, burada, Almanya'nın güneybatısında öğrenciler ve insanlar gökzüyünün masmavi olmasına seviniyordu. Yaşam ve ölümün içiçe olduğunu bir kez daha gördük" diyor.

Tam birçok insanın Paskalya tatili nedeniyle uçak yolculuklarına hazırlandıkları bir sırada uçakların güvenli olup olmadığı sorusunun gündeme geldiğini hatırlatan Westfalenpost, bu kazanın bir istisna olduğunu savunuyor.

Buna karşılık Rheinische Post, Almanya Ulaşım Bakanı Alexander Dorbrindt'in kazanın nedenini tamamen açıklığa kavuşturma sözü verdiğini yazıyor.

Fiyat rekâbeti hatalara mı yol açtı?

Germanwings uçaklarının bakımının bütün dünyada itibar gören Lufthansa teknolojisiyle yapıldığını hatırlatan Leipziger Volkszeitung, "yoksa gökyüzündeki fiyat rekabeti yeryüzündeki hangarlarda hatalara göz yumulmasına mı yolaçtı?" diye soruyor.

Kazanın hızlı, şeffaf ve inandırıcı şekilde aydınlatılmasını isteyen gazete, "sonuçta en azından, kazanın önlenmesi için elden gelen herşeyin yapıldığının ortaya çıkması lazım" ifadesini kullanıyor.

Stuttgarter Zeitung, bu kazanın, havacılıkta yüzde yüz güvenliğin olamayacağını bir kez daha gösterdiğini belirttikten sonra, "geçtiğimiz 100 yılda havacılığın amacı sorunları asgari seviyeye indirmek oldu. Bunu yaparken de mühendisler en çok kazalardan öğrendi" diye yazdı.

Handelsblatt gazetesi ise, kazanın insanların kafasında nelere yolaçacağını tahmin etmenin zor olduğunu kaydederek, "Zaten İslamcı terörden bitmek bilmeyen Ukrayna krizine kadar, hepsi de giderek yaklaşmakta oldukları izlenimi veren birçok bilinmeyenle dolu bir dönemde bu yeni bir boyut" görüşünü savundu.