BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,84
ALTIN 2.419,55
HABER /  GÜNCEL

Gerçekten Türkiye'yi kasırga mı vuracak? Meteoroloji uzmanı açıkladı

TÜRKİYE'ye bir kasırganın geldiği ve yönünü değiştirmemesi durumunda Ege bölgesinde büyük hasar yaratacağı iddiasına Meteoroloji uzmanlarından açıklama geldi.

Abone ol

İddiaya göre Tropical Medicane olarak adlandırılan kasırganın pazar ya da pazartesi günü yurdumuza ulaşması bekleniyor. Yakın tarihimizde bu şiddette bir fırtınanın yurdumuzu etkilediğine dair bir kayıt bulunmuyor. Haliyle böyle bir şey olabilir mi diye gözler meteoroloji uzmanlarına döndü.

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu twitter hesabından "Böyle bir oluşum var ama Ege kıyılarını vurup vurmayacağı henüz kesin değil. Takip edilmesi gerekir" diye yazdı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Abdullah Kahraman ise twitter hesabından daha ayrıntılı bilgiler aktardı. Kahraman, "Çeşitli senaryolar var, bir kısmı Türkiye'yi de işaret ediyor, ama alarm durumuna geçmek için erken' dedi. Kahraman şu bilgileri verdi:

-Bazı modellere göre Perşembe günü Orta Akdeniz'de belirecek bir "medicane", Sicilya dolaylarındayken yönünü doğuya çevirecek ve Pazartesi Ege Denizi üzerinden Türkiye'ye ulaşacak. Tabii bunu ayağı yere basan bir tahmin olarak değerlendirmek doğru olmaz. Bekleyip göreceğiz.

-Meteogreen Avrupa tahmininde medicane beliriyor. Siklon 3 günlük animasyonun sonunda Yunanistan'a yönleniyor, ama sonrası bir yana, bu dahi yüksek belirsizlik içeren bir senaryo. Şimdilik biraz daha güvenle söyleyebileceğimiz tek şey bu siklonun İyon Denizi civarında oluşacağı.

-Neden kesin konuşamıyoruz? Çünkü gözlemler hep yetersiz, ve modeller deniz yüzey sıcaklıklarına, çevresel rüzgar profillerine, ve konveksiyonun tahmin edilemez gidişatına hassas bağlılık gösterecek bu tip bir oluşumu dosdoğru çözümlemek için yeterince iyi değiller.

-Peki neden siklonun oluşacağı kanısını dile getirebiliyoruz? Çünkü modellerin nispeten iyi simüle edebildiği orta troposferdeki dalgalar bu oluşum için uygun koşullara işaret ediyor.

-Ama 200 km batıda, ama doğuda. Ama güçlü, ama zayıf. Bu siklon oluşacak. Oluşup da aynı yerde mi kaybolacak, Afrika'ya mı yönlenecek, komşuya mı gidecek? Bilmiyoruz. Çeşitli senaryolar var, bir kısmı Türkiye'yi de işaret ediyor, ama alarm durumuna geçmek için erken. Halkın tahmin belirsizliğine ve vadeye dayalı bir algı geliştirmesi için iyi bir örnek.

-Diyelim ki bize geldi. Tropikal siklonlar ne yapabilir? Bolca yağış, sel, taşkın, kabaran denizin kıyıları işgali, bolca şiddetli rüzgar, rip akıntıları ve bazen kısa süreli hortumlar. Mekanizma alışıldık olmayabilir, sonuçlarıysa tanıdık şeyler. Uzaylı muamelesine gerek yok.

Türkiye'de görülmemiş olay! Kasırga geliyor