BIST 9.872
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.456,75
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'dan son dakika astsubay açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı son dakika yaptığı açıklamada, "Kaybolan astsubayla ilgili MİT de dahil tüm kurumlar fedekarlıkla çalışmasını sürdürüyor" dedi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırında kaybolan astsubayla ilgili yaptığı son dakika açıklamada, "Astsubay Ö.Ö.'den haber alınmadı. Tahkikat çok yönlü sürüyor.  MİT de dahil tüm kurumlar fedekarlıkla açıklamasını sürdürüyor. Sınır ötesi operasyon yapılmadı" dedi.

NE OLMUŞTU?

Suriye sınırındaki Öncü Hudut Karokolu komutanı Özgür adlı kayıp astsubayın, terör örgütü IŞİD tarafından pusu kurularak kaçırıldığı ihtimali ağırlık kazandı.

70 KİŞİYİ YAKALADI IŞİD'İN HEDEFİ OLDU

Milliyet gazetesinden Namık Durukan'ın haberine göre, Komutanın son 15 gün içinde Türkiye üzerinden IŞİD'e katılmak için Suriye'ye kaçak yollardan giriş yapmaya çalışan toplam 70 kişiyi yakalaması nedeniyle terör örgütünün hedefi haline geldiği değerlendirmeleri yapılıyor. IŞİD'ten kaçan iki militanın da karakola teslim olduğu öğrenildi.

Suriye sınırında geçen hafta şok eden bir olayın yaşandığı ortaya çıktı. Suriye sınırının Kilis bölümünde Öncü Hudut Karakolu'nda görevli astsubay geçen hafta içinde kayboldu. Karakolun görev sahası içindeki sınır alanının hem Türkiye hem de karşısındaki Suriye bölümünde son dönemde önemli bir hareketlilik yaşanıyordu.

DOĞALGAZ TESİSİNDE ÜS KURDU

Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen kaynaklardan alınanan bilgiler özetle şöyle:

*2009 yılında yapılan anlaşma çerçevesinde Öncü Karakolu'nun karşısında doğalgaz istasyonu bulunuyor. Bu istasyon Kilis'te bulunan dolağaz istasyonuna bağlanıyor. Bu doğalgaz tesisinin Suriye'deki bölümünde bir süredir terör örgütü IŞİD konuşlanmış durumda. IŞİD'in tesis çevresinde hendek kazarak savunma tartibatı alması üzerine, Türk tarafında da iş makineleri ile hendekler kazıldı. Tesiste kurulan üste 400-500 dolayında militanın bulunduğu değerlendiriliyor.

70 KİŞİ YAKALANDI

*Kaynaklara göre; sınırın bu bölgesi IŞİD'e Türkiye üzerinden katılımlarda geçiş hattı olarak kullanılan önemli güzergahlardan biri. Türkiye; son dönemde sınırdaki güvenlik önlemlerini daha fazla yoğunlaştırdı. Öncü Hudut Karakolu birlikleri; 15 gün önce aralarında Türk vatandaşlarının yanı sıra farklı ülkelerden de gelenlerin bulunduğu 50 kişiyi, sınırı geçmek isterken yakaladı. Bu kişiler, IŞİD'e katılmak için sınırdan geçmeyi amaçlıyordu. Geçen haftada yine 20 kişilik bir grup yakalandı. Hudut birliklerinin yakaladığı bu kişiler, jandarmaya teslim edildi.

İKİ IŞİD ÜYESİ KARAKOLA SIĞINDI

*Geçen hafta IŞİD'in iki militanı da, örgütten kaçarak Öncü Hudut Karakolu'na sığındı. Bu iki militandan biri ilk ifadesinde, "Biz örgütü böyle bilmiyorduk. Gazze'de İsrail saldırılarına karşı savaşmak için örgüte katıldık. Bunu ifade edince tehdit edildik. Baskılara dayanamadık ve kaçtık" dedikleri belirtildi.

PUSU İHTİMALİ AĞIRLIK KAZANDI

*Özgür adlı astsubayın bu gelişmelerin ardından kayıplara karışması dikkat çekti. Komutan, IŞİD'e katılımların engellenmesi ve sınır güvenliğinin sağlanmasında önemli rol üslenmişti.

*Bu gelişme üzerine yapılan değerlendirmelerden biri; "Büyük ihtimal sınır hattında gözledikleri komutana pusu atmış olabilirler. Yalnız olduğu bir sırada sınır hattında Türkiye tarafından bile kaçırmış olabilirler. Sınırda yakalanan kişilerin geri verilmesini ve firar edenlerin iadesini isteyebilirler" yönünde.

*Astsubayın kaçakçılar veya başka bir örgüt tarafından kaçarılma ihtimali de değerlendiriliyor. Ancak bu ihtimallerin zayıf olduğu üzerinde duruluyor. Şüpheler, IŞİD üzerinde yoğunlaşmış durumda.

YETKİLİLER SUSKUN, MİT DEVREDE

Silahıyla kaybolan astsubay Özgür’ün, IŞİD tarafından kaçırıldığı iddialarıyla ilgili yetkililer açıklama yapmadı. Bölgedeki güvenlik kaynaklarından, astsubay Özgür’ün iade edilmesi ya da kurtarılmasına ilişkin MİT mensuplarının devreye girdiği bilgisine ulaşıldı.

İKİ TARAFTA HENDEK KAZILIYORDU

Bu arada olayın meydana geldiği bölge geçen hafta içerisinde IŞİD militanlarının Öncü Karakolu’nun karşısındaki doğalgaz tesisini üs olarak seçip, etrafına mevziler kazınca, Türkiye tarafında da sınır hattına kaçakçılık ve kaçak geçişlerin önlenmesi amacıyla iş makineleriyle hendek kazılmasına başlanmıştı.