BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.431,59
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'dan 'çözüm süreci' çıkışı

"Çözüm sürecinin yol haritasını bilmiyoruz. Biz o sürecin içinde yokuz" diyen Özel, "Paralel iddialarıyla ilgili MİT'ten belge istedim, gelmedi" dedi

Abone ol

Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tayyip Er­do­ğan'ın dün ak­şam verdiği 30 Za­fer Bay­ra­mı resepsiyonunda, gazetecilerin sorusu üzerine Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'den çok çarpıcı açıklamalar geldi. İşte satır başları:

- Biz çö­züm sü­re­ci­ne iliş­kin yol ha­ri­ta­sı­nı bil­mi­yo­ruz, o ça­lış­ma­nın için­de yo­kuz...
- Çözüm süreci bize sorulsa biz de görüşümüzü söylerdik... Biz de analar ağlamasın isteriz...
- Kırmızı çizgilerimiz aşılırsa gereğini yaparız...
- Paralel yapıyla ilgili MİT ve em­ni­yet­ten bel­ge is­te­dik ama bi­ze bil­gi bel­ge gel­medi.
- İm­za­sız ih­bar mek­tup­la­rıy­la iş­lem baş­la­ta­ma­yız. TSK hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü­ne ina­nır, bu­na gö­re ge­re­ği­ni ya­par.  
- Bedelli askerlikle ilgili bize hükümetten bir talimat gelmedi, biz de bir çalışma başlatmadık...

 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 30 Ağustos Zafer Bayramı Resepsiyonu’nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. IŞİD'den, Çözüm sürecine, bedelli askerlikten yargı resepsiyonuna katılıp katılmayacağına, TSK içinde paralel yapı iddialarından, Ergenekon ve Balyoz davalarına kadar çarpıcı mesajlar verdi.

BEDELLİ ASKERLİK ÇALIŞMAMIZ YOK!

Yüzbinlerce gencin beklediği ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, "çalışmalar bitti, son halini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sorup nihai kararı vereceğiz" dedigi bedelli askerlik konusunda Orgeneral Özel "Bedelli askerlikle ilgili çalışmamız yok. Siyasi otoriteden de bize herhangi bir direktif gelmedi” dedi.

PKK EYLEMLERİ İÇİN İLERDE SAVCI BİZDEN BİLGİ BELGE İSTERSE DİYE

Çözüm sürecine rağmen PKK'nın Güneydoğu'daki eylemleri hatırlatılan Genelkurmay Başkanı Özel, bu olayları neden Genelkurmay'ın internet sitesine koyduklarını anlattı: “Bazı eylemler yapıyorlar. Güneydoğu’da özellikle. Değişen bir şey yok. Her zaman yaptıkları eylemleri yapıyorlar. Yine adam kaçırıyorlar, yol kesiyorlar, karakollara saldırıyorlar, vergi alıyorlar, propaganda yapıyorlar. Biz görevimizi yapıyoruz, sınırda önlemlerimiz devam ediyor. Biz gerekli mücadeleyi yapıyoruz ve bunları da G.Kurmay sitesinden duyuruyoruz. Asayiş, terör ve toplumsal olaylar olarak kategorize edip siteye koyuyoruz. Toplumsal olayların da bizi ilgilendiren kısımlarını koyuyoruz. Koyuyoruz ki ileride hakim-savcı olayları araştırırken bizden bilgi belge isterse bunları verebilelim. Arşivde bulunması gerekiyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ ÇALIŞMASININ İÇİNDE DEĞİLİZ

Org. Özel, “Çözüm sürecinde hükümetin bir yol haritası belirlediği söyleniyor, sizin çalışmalarınız ne yönde?” sorusuna, “Hükümetin bu yönde bir politikası var. Bu politika yürüyor. Ancak biz de bunları basından duyuyoruz, okuyoruz. Bu konuya ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. Bizde bu konuda bir bilgi yok. Biz o çalışmanın içinde değiliz.Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kamu kurumlarına bunları göndereceğini söylemişti ama henüz gönderilmedi. İçinde ne var ne yok bilmiyoruz. Bunu görürsek biz de görüşlerimizi söyleyeceğiz” dedi.

KIRMIZI ÇİZGİLER AŞILIRSA GEREĞİ YAPILIR

Genelkurmay Başkanı, “Kırmızı çizgileriniz sürüyor mu?” sorusuna ise “Evet” yanıtını verdi, sözlerine şöyle devam etti: “Kırmızı çizgiler aşındırılırsa gereğini yapacağımızı söyledik, gerektiğinde yine söyleriz. 30 senedir bu mücadeleyi biliyorsunuz biz yürütüyoruz. Kırmızı çizgiler arasında 10 yıl öncesine göre bazı nüanslar var. Hükümet, sorunu çözmek istiyor. Şehitler gelmesin, ‘Analar ağlamasın’ deniliyor. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Bununla birlikte esas olan Türkiye’nin bütünlüğünün devam etmesidir. Bu en önemli kırmızı çizgidir.”

MİT VE EMNİYETTEN 'PARALEL'İN BELGESİNİ İSTEDİM, GELMEDİ!

YAŞ öncesinde, paralel yapıyla ilgili bazı kararlar alınacağı, kuvvet komutanlıklarında disiplin kurulları kurulacağı haberleri vardı, bu kurullar kuruldu mu?” sorusu üzerine Org. Özel şunları söyledi: “Kuvvetler üzerinde çalışıyor. TSK, bilgi ve belgeyle çalışır. Esas aldığımız şey hukuktur. MİT ve emniyetten belge istedik. Şu ana kadar herhangi bir bilgi ve belge bize gelmiş değil. İmzasız ihbar mektuplarıyla işlem başlatamayız. TSK, hukukun üstünlüğüne inanır, buna göre gereğini yapar. TSK, etnik, dinsel her türlü ayrımcılığa karşıdır. Bu her zaman böyle olmuştur. Biz kimsenin etnik kökenini, dini inancını sorgulamayız, bunu sormayız bile. Belge getirilirse, yasalar çerçevesinde, suç oluşturan bir durum varsa bunun gereğini yaparız. Hü­kü­me­te 30 yıl­lık ih­raç ka­rar­la­rı­nı ver­dik.”

ORG. ÖZEL YARGI RESİPSİYONUNA KATILACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Baralor Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuyacak olması nedeniyle katılmayacağını açıkladığı Adli Yıl açılışına Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar da o saatte Bakanlar Kurulu Toplantısı olduğu için katılmayacak. Genelkurmay Başkanı Özel, “1 Eylül’de adli yıl açılış törenine katılacak mısınız?” diye sorulunca, “Ben İstanbul’a gideceğim. Programım var. Balıkesir’de de diploma törenine katılacağım. Akşam resepsiyonuna gelmeyi düşünüyorum. Uçağım arıza yapmazsa. Hukuk devletine inanıyorum. Yargı da bu ülkede bir erktir. TSK olarak bu güce saygı duyuyoruz” dedi.

 

Balyoz tahliyeleri mutlu etti

G.Kurmay Başkanı Org. Özel, “Balyoz davasıyla ilgili size askeri çevrelerden de size eleştiriler yöneltiliyordu, önemli ölçüde tahliyeler oldu, şimdi ne hissediyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Anayasa Mahkemesi kararını verdi. Artık arkadaşlar özgür. Benim için önemli olan onların özgür olması. Şu an çok rahatım, çok mutluyum. Ama davalar henüz sonuçlanmadı. Eğer beraat ederlerse tabi daha çok mutlu olacağım. Şimdi dileğim beraat kararlarının verilmesi ve dosyaların kapanması önemli. Tahliye edildiler, özgürlüklerine kavuştular ama ortada hala bir suç iddiası var. O nedenle beraat ettiklerinde çok daha mutlu olacağım” dedi.

Süleyman Şah Karakolu...

“Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda tamamen profesyonel askerlerden oluşan bir birliğimiz var. Orası Türk toprağı sayılıyor, bayrağımız dalgalanıyor. Eğer bir saldırı olursa nefsi müdafaa hakkımızı kullanacak şekilde her türlü planlarımızı da hazırladık. Ancak şu an için bir tehlike yok. IŞİD’le ilgili de biz normal sınır güvenliğini uyguluyoruz.”