BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.442,86
HABER /  GÜNCEL

Başsavcılık dediğini yaptı, otobüsler kalktı!

Yargıda Birlik Platformu'nun Ankara'daki toplantısına katılmak isteyen hakim ve savcılar için İstanbul Başsavcılığı otobüs kaldıdı. Diğer adaylar bu duruma isyan etti.

Abone ol

Ekim ayında yapılacak olan HSYK seçimleri öncesinde yarış da kavga da kızışıyor. Hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu (YBP), bugün adaylarını Ankara'da düzenleyeceği bir toplantıda tanıtacak. Ancak YPB, devlet imkanlarını sınırsızca kullanmakla suçlanıyor.

İstanbul Başsavcılığı da, bu toplantıya katılacak hakiml ve savcılar için otobüs kaldıracağını açıklamıştı. O otobüsler bu gece saat 01.00 sularında hem Başakşehir hem de Ataköy'deki lojmanların önünden hareket etti. Hakim ve savcıları Ankara'ya götüren otobüslere polis araçları eskortluk etti. 

BAŞSAVCILIKLAR BASKI MI YAPIYOR?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun son AK Parti kongresinde "en az cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli" olarak gösterdikleri HSYK seçimlerine 1 ay kala tartışmalar hızlandı. Başsavcılıklarca tarafından hakim ve savcılara gönderilen mesajlarda, YBP'nin aday tanıtım toplantısına katılıp katılınmayacağı yönünde bilgi istenilmesi, hakim ve savcılara toplantıya katıl baskısı olarak değerlendirildi.

YARSAV'IN ADAYLARINDAN TEPKİ GELDİ

Hükümet destekli YBP'nin bugün Ankara'da yapacağı HSYK üyesi adaylarını tanıtım toplantısına başta İstanbul olmak üzere birçok ilden başsavcılıkların araç temin etmesine, YPB adaylarıyla yarışacak olan YARAV'ın HSYK Üyesi adayları Nuh Hüseyin Köse ve Murat Aydın'dan büyük tepki geldi.

BAŞSAVCILIKLAR, YBG'NİN SEKRETARYASI MI?

Tepkisini Twitter hesabı üzerinden gösteren Yarsav HSYK Üye Adayı Hakim Nuh Hüseyin Köse; "Cumhuriyet Başsavcılıkları HSYK seçimlerine etki etmeye açıktan başladılar", "Şimdi soruyorum; Yargıda Birlik Platformu Hükümet organizasyonu mudur? İstanbul ve İst. Anadolu Başsavcılıkları YBP'nin sekreteryası mıdır?", "+Mesaj paraları ve İstanbul'dan Ankara'ya taşınacak yargıç ve savcıların bindiği araçların parasını kim ödeyecek? BU HSYK SEÇİMİ ADİL MİDİR" diyerek eleştirilerini dile getirdi.

BAĞIMSIZ YARGI BÖYLE KURULUYOR

Twitter hesabı üzerinden tepki gösteren YARSAV'IN bir başka HSYK Üye Adayı Hakim Murat Aydın'da; "YBP'nun aday tanıtım toplantısının çağrısını başsavcılıklar yapıyor. Bağımsız (!) yargı böyle kurulur." "YARSAV-SENDİKA bloğunun HSYK adaylarının seçim çalışmalarını Adalet Bakanlığı değil yargı mensupları yapıyor.++", "Bu nedenle seçilirsek Bakanlığın değil meslektaşlarımızın temsilcisi olacağız.", "Bakanlık imkanları ile yapılan seçim çalışmaları sonucunda seçilenler, Bakanlığın istekleri karşısında meslektaşların teminatı olabilir mi?" diyerek eleştirilerini dile getirdi.

SİYASİ PARTİ MİTİNGİ YÖNTEMİ

Hakimler ve savcılar tarafından yapılan yorumların yer aldığı adalet.org adlı internet sitesinde, bu konuya ilişkin olarak açılan başlıkta, hakimler ve savcılar da başsavcılıkların kararını eleştirdi. Hakim Muhammed Said Çetin "Siyasi parti mitinglerine benzer yöntemlerin kullanılması ve bahsi geçen organizasyonun doğrudan yürütme güdümlü olduğuna dair yaygın ve de aksinin ileri sürülmesine dahi gerek duyulmayan inanç, yargı mensupları adına uzun vadede telafisi zor olumsuz bir imaj bırakabilir" diye tepkisini dile getirdi.

HAKİM VE SAVCILARI AYAKLARINA ÇAĞIRDILAR!

Hakim Burak Yılmaz ise, "Hakim Savcıların otobüslerle Ankara'ya taşınmasını uygun görmüyorum. Dün Konya ilçelerinden birinde görev yapan meslektaşım ile görüştüğümde orada da Başsavcılık tarafından arandıklarını YBP toplantısı için Ankara'ya otobüs kaldırılacağını öğrendim. Cumhuriyet Başsavcılıklarının YBP'nin taşra teşkilatı gibi çalışması yargı bağımsızlığına aykırı olup ayrıca bu şekilde bir çalışma seçim yarışında diğer adaylara karşı yapılan bir haksızlıktır. YBP'nin çoğu Ankara'dan zaten. Hakim ve savcıları kendi ayaklarına getireceklerine bir zahmet kendi tanıtımlarını taşradaki hakim savcıları yerlerinde ziyaret ederek yapsınlar" dedi.